Biszkopt z masą makową.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki

Biszkopt:
6 jaj
2 i 1/2 szklanki m�ki
1 i 1/2 szklanki cukru
1 �y�eczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
2 szklanki maku
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
1 kostka mas�a
4 jaja
zapach migda�owy
bakalie: rodzynki, orzechy, migda�y,
Spos�b przyrz�dzenia

Biszkopt
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia i m�k�, wszystko miksujemy. Biszkopt piecze si� 40 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
Zimny dzielimy na trzy kr��ki.

Masa makowa:
Mak gotujemy w mleku oko�o 20 minut. Odcedzany i ostudzony mak mielimy w maszynce do mi�sa, mieszamy z cukrem i jeszcze raz mielimy. Mas�o rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak z cukrem, zapach migda�owy i bakalie (orzechy i migda�y drobno pokrojone), do ciep�ej masy wbijamy jajka i szybko mieszamy, �eby si� nie �ci�y.
Ciep�� mas� dzielimy na dwie porcje i przek�adamy biszkopt.
Prze�o�ony biszkopt owijamy foli� i �ciereczk�, aby zaparowa�. Zostawiamy do nast�pnego dnia, aby masa makowa si� �cisn�a.
Biszkopt z mas� makow� nie wymaga ch�odnego miejsca i mo�na go zrobi� nawet dwa, trzy dni wcze�niej.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin