Sk�adniki Biszkopt: 6 jaj 2 i 1/2 szklanki m�ki 1 i 1/2 szklanki cukru 1 �y�eczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 szklanki maku 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 kostka mas�a 4 jaja zapach migda�owy bakalie: rodzynki, orzechy, migda�y, Spos�b przyrz�dzenia Biszkopt Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia i m�k�, wszystko miksujemy. Biszkopt piecze si� 40 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Zimny dzielimy na trzy kr��ki. Masa makowa: Mak gotujemy w mleku oko�o 20 minut. Odcedzany i ostudzony mak mielimy w maszynce do mi�sa, mieszamy z cukrem i jeszcze raz mielimy. Mas�o rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak z cukrem, zapach migda�owy i bakalie (orzechy i migda�y drobno pokrojone), do ciep�ej masy wbijamy jajka i szybko mieszamy, �eby si� nie �ci�y. Ciep�� mas� dzielimy na dwie porcje i przek�adamy biszkopt. Prze�o�ony biszkopt owijamy foli� i �ciereczk�, aby zaparowa�. Zostawiamy do nast�pnego dnia, aby masa makowa si� �cisn�a. Biszkopt z mas� makow� nie wymaga ch�odnego miejsca i mo�na go zrobi� nawet dwa, trzy dni wcze�niej.
afabi