Składniki:
· 3 łyżki masła
· 3 banany (niedojrzałe) lub gruszki
· 1 opakowanie serka homogenizowanego
· 4 łyżki cukru
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 4 łyżki kremówki lub śmietanki (20 proc.)
Wykonanie:
1. Serek wyłożyć na sito z gazą w celu odcedzenia serwatki (1-2 godz.).2. Obrane banany pokrajać w długie plastry (4 plasterki z jednego banana).3. Smażyć na rozgrzanym maśle (2 łyżki) do lekkiego zrumienienia.4. Przełożyć połowę bananów do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.5. Serek dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem, połową masy posmarować banany.6. Pozostałe usmażone banany ułożyć na masie serowej, pokryć resztą masy, polać kremówką lub śmietanką.7. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i zapiekać przez 20-30 min., aż wierzch będzie lekko rumiany.8. Podawać na gorąco.Proporcje dla 2-3 osób
afabi