Sałatka Lukullusa25 dag sera edamskiego,1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa),2 filety śledzi korzennych lub matiesów (20-25 dag),2 cebule,10 śliwek z octu,2 łyżki posiekanego szczypiorku,6 łyżek posiekanej natki pietruszki,10 szklanka sosu tatarskiego,pieprz,3-4 ząbki czosnku,sól.Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Wszystkie składniki połaczyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem.
tatanka.com