Owduch,czyli chłodnik po azerbejdża300 g cielęciny, 4 szklanki zsiadłego mleka, 300 g świeżych ogórków, duży pęczek młodego szczypioru,pęczek zielonej kolendry i pęczek kopru, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, cukier Mięso oczyścić z żył, umyć, ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Zsiadłe mleko dobrze rozbić i rozprowadzić 2 szklankami przegotowanej wody. Dodać śmietanę, mięso, jaja, pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Owduch można przygotować bez mięsa, ale wówczas dodajemy 4 jajka, 3/4 szklanki śmietany i szczyptę cukru.
tatanka.com