Wędzone polędwiczki z sosem z lawendy.doc

(196 KB) Pobierz
Wędzone polędwiczki z sosem z lawendy

Wędzone polędwiczki z sosem z lawendy

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

• 2 polędwiczki wieprzowe
• ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
• 3 łyżki masła
• 4 cebule szalotki
• 4 ząbki czosnku
• 150 ml sosu pieczeniowego
• 1 garść siana
• 100 ml czerwonego wina
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• 1 laska kory cynamonu
• 6 pomidorków koktajlowych
150 g zielonej fasolki
• 3–4 źdźbła trawy żubrowej
• sól, pieprz, oliwa

 

 

 

 

 

 

• polędwiczki przekładamy na deskę, czyścimy i równamy, obtaczamy w soli, pieprzu, posiekanym czosnku, oliwie i połamanej trawie żubrowej

 

 

 

 

 

 

• na suchej patelni na ogniu układamy siano, sypiemy zioła prowansalskie, trawę żubrową i rozgnieciony czosnek w łupinach

 

 

 

 

 

 

• na wierzch układamy kratkę, na niej polędwiczki, przykrywamy przykrywką; ogień nie może być za mocny – siano i zioła mają się tlić, a nie palić

 

 

 

 

 

 

• wędzimy polędwiczki z każdej strony do zmiany koloru mięsa

 

 

 

 

 

 

• uwędzone polędwiczki przekładamy najpierw na parę minut na patelnię, potem na blachę z pergaminem; pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–12 minut

 

 

 

 

 

 

• zieloną fasolkę tniemy na kawałki i blanszujemy w osolonym wrzątku, ale nie do miękkości – musi być chrupka; przekładamy do zimnej wody, hartujemy

 

 

 

 

 

 

• na patelnię z oliwą wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek w plasterkach i odcedzoną fasolkę; smażymy, dodając pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, masło, sól i pieprz

 

 

 

 

 

 

• na patelnię po polędwiczkach wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalewamy czerwonym winem i redukujemy do połowy objętości

 

 

 

 

 

 

• dodajemy sos pieczeniowy i laskę cynamonu, gdy sos się zredukuje dodajemy masło i delikatnie rozprowadzamy, aby się nie rozwarstwiło; doprawiamy solą i pieprzem

 

 

 

 

 

 

• na koniec dodajmy suszone kwiaty lawendy i przecedzamy sos przez sito

 

 

 

 

 

 

• na talerze wykładamy fasolkę z szalotką, na to kładziemy polędwiczkę pokrojoną w plastry, polewamy sosem, dekorujemy trawą żubrową

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin