rzymskie_buleczki.pdf

(401 KB) Pobierz
Przepisy
Rzymskie bułeczki
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI (około 10 bułeczek)
130 g rodzynek
400 g mąki
3 jajka
20 g suszonych drożdży instant
4 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
sól
80 g cukru
80 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
lub kandyzowanej
80 g orzeszków pinii
1 jajko roztrzepane, na glazurę (opcjonalnie)
WYKONANIE
Rodzynki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut. Mąkę przesiać do większej miski, wbić 2 jajka,
wymieszać widelcem, a następnie wyrobić ciasto ręką. Dodać drożdże, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli.
Wyrabiać przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, dodając odrobinę ciepłej wody w razie
potrzeby. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 i
1/2 godziny.
Rodzynki odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. Do wyrośniętego ciasta wbić pozostałe
jajko, dodać 2 łyżki oliwy i cukier. Wygniatać przez 15 minut, dodając odrobinę ciepłej wody w razie
potrzeby, aby ciasto było miękkie i gładkie. Dodać skórkę pomarańczową, orzeszki pinii oraz rodzynki
i rozprowadzić je równomiernie w cieście.
Blachę do pieczenia posmarować cienko oliwą. Z ciasta uformować podłużne bułeczki, układać je
na blasze zachowując odstępy. Zostawić do wyrośnięcia na 6 godzin. Bułeczki posmarować glazurą
z jajka (opcjonalnie), wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 - 20 minut.
Najlepsze są bułeczki zaraz po upieczeniu. Można je podawać z bitą śmietaną, masłem, dżemem,
miodem lub twarożkiem.
NOTATKI
154297935.008.png 154297935.009.png 154297935.010.png 154297935.011.png 154297935.001.png 154297935.002.png 154297935.003.png 154297935.004.png 154297935.005.png 154297935.006.png 154297935.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin