rzymskie_buleczki.pdf
(
401 KB
)
Pobierz
Przepisy
Rzymskie bułeczki
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI (około 10 bułeczek)
•
130 g rodzynek
•
400 g mąki
•
3 jajka
•
20 g suszonych drożdży instant
•
4 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
•
sól
•
80 g cukru
•
80 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
•
lub kandyzowanej
80 g orzeszków pinii
•
1 jajko roztrzepane, na glazurę (opcjonalnie)
WYKONANIE
•
Rodzynki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut. Mąkę przesiać do większej miski, wbić 2 jajka,
•
wymieszać widelcem, a następnie wyrobić ciasto ręką. Dodać drożdże, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli.
Wyrabiać przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, dodając odrobinę ciepłej wody w razie
potrzeby. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 i
1/2 godziny.
Rodzynki odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. Do wyrośniętego ciasta wbić pozostałe
•
jajko, dodać 2 łyżki oliwy i cukier. Wygniatać przez 15 minut, dodając odrobinę ciepłej wody w razie
potrzeby, aby ciasto było miękkie i gładkie. Dodać skórkę pomarańczową, orzeszki pinii oraz rodzynki
i rozprowadzić je równomiernie w cieście.
Blachę do pieczenia posmarować cienko oliwą. Z ciasta uformować podłużne bułeczki, układać je
na blasze zachowując odstępy. Zostawić do wyrośnięcia na 6 godzin. Bułeczki posmarować glazurą
z jajka (opcjonalnie), wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 - 20 minut.
Najlepsze są bułeczki zaraz po upieczeniu. Można je podawać z bitą śmietaną, masłem, dżemem,
miodem lub twarożkiem.
NOTATKI
Plik z chomika:
coiioc
Inne pliki z tego folderu:
rzymskie_buleczki.pdf
(401 KB)
KUCHNIA WŁOSKA - Sernik z ricotty z migdałami.pdf
(86 KB)
KUCHNIA WŁOSKA - Panna Cott.pdf
(101 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin