Śmietanowo-jabłkowe.doc

(352 KB) Pobierz
Śmietanowo – jabłkowe

Śmietanowo jabłkowe

 

Składniki:

Na biszkopt:
3 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
Pozostałe:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki cytrynowe
2 słoiki kompotu z jabłek

 

Wykonanie:

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierze blachą. Piec ok. 25-30 minut. Przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Na biszkopcie ułożyć jabłka i zalać ¾ galaretki. Gdy galaretka będzie twarda ubić na sztywno śmietanę ( pod koniec ubijania dodać żelatynę) i nałożyć na galaretkę. Włożyć ciasto do lodówki. Pozostałą galaretkę wlać na śmietanę i włożyć do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin