Śmietanowo – jabłkowe
Składniki:
Na biszkopt:3 jajka15 dag cukru15 dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 op. cukru waniliowego Pozostałe:400 ml śmietany kremówki2 łyżeczki żelatyny2 galaretki cytrynowe2 słoiki kompotu z jabłek
Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierze blachą. Piec ok. 25-30 minut. Przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Na biszkopcie ułożyć jabłka i zalać ¾ galaretki. Gdy galaretka będzie twarda ubić na sztywno śmietanę ( pod koniec ubijania dodać żelatynę) i nałożyć na galaretkę. Włożyć ciasto do lodówki. Pozostałą galaretkę wlać na śmietanę i włożyć do lodówki.
Iw.iwanska