Dieta 1000 kalorii
Najbardziej popularną dietą jest dieta 1000 kcal. Jest ona najczęściej stosowana i chyba najbardziej skuteczna. Polega ona na spożywaniu posiłków o zmniejszonej zawartości energetycznej.
Należy jeść wszystkie niezbędne dla organizmu składniki – białka, tłuszcze, węglowodany – tylko w odpowiednio mniejszej ilości. Jeść zwłaszcza warzywa, owoce, ryby, wędliny drobiowe. Trzeba liczyć kalorie i tak komponować posiłki, aby dziennie ni przekraczać 1000 kcal. Ważne jest, aby przy tej diecie wypijać około 3 litrów wody. Woda przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu.
Przykładowy jadłospis dla diety 1000 kal. I śn. : kawa lub herbata; jogurt 0% tł. zmiksowane z 1/2 szkl. truskawek ( mogą być mrożone) 2 łyżki musli II śn.: kromka chleba razowego, plaster poledwicy drobiowej, 1/2 pomidora, średnia jabłko Obiad: mała pierś kurczak z bazylia, podsmażona na łyżcze oliwy; gotowane warzywa: szkl. fasolki szparagowej, szkl. brokułów; szkl. kalafiora ; szkl. soku wielowarzywnego; Kolacja: sałatka z 1/2 makreli wędzonej, łyzki gotowanego ryżu, łyżki natki pietruszki i kukurydzy, plus sok z cytryny dla smaku; I śn.: kawa lub herbata kromka grahama, 2 plasterki białego sera łyzeczka dżemy niskosłodzonego; II śn.: średnia pomarańcza, jogurt 0% Obiad: kostk z morszczuka smażona na łyżce oliwy, ugotowany ziemniak, 1/2 szkl. fasolki szparagowej, surówka z pomidora, 1/2 cebuli, 2 łyżek kukurydzy, 2 łyżek jogurtu, szkl. soku pomidorowego kolacja sałatka z 50 g wędzonej piersi kurczaka, 2 łyżek groszku, małego ziemniaka, 1/2 szkl. białej kapusty, 1/2 papryki + cytryna I śn.:kawa lub herbata, szkl. mleka o;5% 2 łyżki musli, mały banan II śn.: kromka chrupkiego pieczywa, plaster gouda; liść sałaty jabłko Obiad: bitki wołowe z bazylią usmażony na łyżce oliwy; ugotowany ziemniak; 250 g surówki z buraków ,szkl. soku wielowarzywnego; Kolacja sałatka z tuńczyka w sosie włąsnym ( 135 g); 3 liści sałaty, papryki, 1/2 cebuli; szkl. soku wielowarzywnego I śn.: kawa lub herbata, jogurtu 0% 2 łyżeczka otrąb; 2 mandarynki II śn.: cienka kromka chleba razowego, plaster chudego białego sera, 1/2 pomidora Obiad: mały kotlet z indyka z bazylia lub oregano, podsmażona na łyżcze oliwy; 250 g miesznki wielowarzywnej; szkl. soku pomidorowego Kolacja sałatk z 1 ugotowanego ziemniaka, 250 g mrożonki z brokułów; plastra szynki, 3 łyżki jogurtu, łyzka musztardy, oregano I śn. kawa lub herbata; szklanak mleka ( 0,5 % tłuszcz.); 3 łyzki musli lub płatki kukurydziane, kiwi II śn.kromka grahama lub chrupkiego pieczywa, plasterek białego sera; pomidor ,szczypiorek, średnie jabłko Obiad: kostka morszczuka lub mintaja smażona na łyżce oliwy; surówka z tartych warzyw: 1/2 selera, marchew, jabłko, 1/2 szkl. kapusty ( poszatkowanej); + cytryna + estragon Kolacja: szpinak z szynką ( plaster) podduszony z 2 jajkami i czosnkiem I śn.: kawa lub herbata; kromka grahama; plaster chudej szynki, liść sałaty,pomidor II śn.;banan 2 mandarynki Obiad: mała pierś kurczak z bazylia, podsmażona na łyżcze oliwy; gotowane warzywa: seler, marchewka, por , 1/2 papryki łyzka zielonego groszku; szkl. soku wielowarzywnego; Kolacja: sałatka z 2 pomidorów, 1/2 cebuli, małej papryki, 3 liści sałty, 3 plasterków białego sera, oregano I śn.:kawa lub herbata, szkl. mleka o;5% lub jogurt 2 łyżki musli, kiwi II śn.:kromka pieczywa chrupkiego lub pełnoziarnistegó plaster polędwicy drobiowej liść sałaty ogórek świeży ,jabłko Obiad: zupa jarzynowa - mała pierś kurczaka+ 250 g włoskiej mrozonki+ garść makaronu+ łyżka koncentratu+odrobina soli; Kolacja: 200 g niskotł. sera feta, 4 liście sałaty; pomidor, 1/2 cebuli, papryka, czosnek, bazylia, sok z cyt
PRZEPISY Z WYLICZONYMI KALORIAMI
200 kalorii: Do wyboru1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego. 2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g). 3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora. 4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora. 5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego. 6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa 7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej) 100 kalorii : Do wyboru 1. Kromka chleba z masłem i pomidorem. 2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem. 3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. 4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem. 5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem. 6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym. 7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem. 8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej. 9. 4 cienkie plasterki mortadeli. 10. Plasterek szynki gotowanej. 11. 6 plasterków polędwicy drobiowej. 12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek. 13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem. 14. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa. 15. Mały banan. 16. Grejpfrut. 17. 2 brzoskwinie. 18. 2 jabłka. 19. 2 delicje. 20. 5 kostek czekolady. 21. 3 kulki lodów owocowych. 250 kalorii: Do wyboru 1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. 2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę. 3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin. 4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału. 7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu. 350 kalorii : Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami. 2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem. 3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. 4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami. 5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku. 6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru. 7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.
wiesiek.be