Pizza na kruchym spodzie 2ciasto:30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,15 dag tłuszczu (smalec pół na pół z masłem roślinnym),1 jajo,sól,1 łyżka śmietanyfarsz:1 szklanka mleka lub śmietany,3 jaja,10 dag pieczarek,3 łyżki oliwy,sól, pieprz,10 dag utartego żółtego sera,łyżka koncentratu pomidorowegoMąkę przesiać, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Dodać jajo i śmietanę, zagnieść ciasto. Włożyć je do miski, przykryć i pozostawić w lodówce na 60 min. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć na blachę lub do tortownicy, uformować wyższy brzeg. Wstawić do gorącego piekarnika, lekko zrumienić. Przygotować farsz: pieczarki poszatkować, podsmażyć na oliwie, posolić. Jaja rozbić trzepaczką, dodać mleko lub śmietanę (1 szklankę), wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na podpieczone ciasto posmarowane koncentratem pomidorowym, posypać tartym żółtym serem, wstawić do piekarnika i zapiec.
dealboy