Zapiekanka z ryb i warzyw.pdf

(58 KB) Pobierz
41269992 UNPDF
Zapiekanka z ryb i warzyw
Składniki
25 dag filetów z halibuta, 20 dag filetów z sandacza, 8 paluszków
krabowych surimi, 2-3 łodygi selera naciowego, 2 młode cebulki,
nieduża cukinia, puszka kolb kukurydzy, olej, sól, pieprz.
Marynata: pół szklanki sosu sojowego, łyżka octu winnego, sok z
cytryny, pół szklanki białego wina, łyżeczka imbiru, łyżeczka
cukru
Sposób przyrządzania
Umyte i osuszone filety rybne pokroić w plasterki grubości ok. 1 cm, a paluszki krabowe
na połówki. Włożyć do miski, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Połączyć składniki
marynaty i zalać nią ryby. Wstawić do lodówki. Osączyć kukurydzę i pokroić na nieduże
kawałki. Cukinię i seler pokroić w plasterki, a cebulki - w półplasterki. Włożyć do miski z
rybami i wymieszać. Cztery spore kawałki folii aluminiowej posmarować olejem. Ułożyć
na folii przygotowane produkty, skropić pozostałą marynatą i olejem. Brzegi folii lekko
unieść. Przygotowane porcje umieścić na ruszcie i piec około 10 min. Podawać z
pieczywem i dipem jogurtowym, np. chrzanowym lub koperkowym.
 
41269992.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin