Szarlotka z bananami.doc

(212 KB) Pobierz
Szarlotka z bananami

Szarlotka z bananami 

Pieczenie: 40 minutek

Trudność: łatwa


Składniki
 

30 dkg mąki

 

 

10 dkg cukru

 

 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

125 ml gęstej śmietany

 

 

20 dkg masła

 

 

4 żółtka

 

 

1 kg jabłek

 

 

3 duże banany

 

 

10 dkg rodzynek

 

 

5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

 

cukier waniliowy

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie posiekać dużym, szerokim nożem. Następnie rękoma szybko zagnieść dość twarde ciasto. Uformować z niego kulę i zawinąć w folię. Ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

 

 

 

 

2.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i włożyć do rondla. Na małym ogniu rozpóżyć jabłka, dodać pkrojone banany, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy.

 

 

 

 

3.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na placki o wielkości formy i grubości ok. 2 cm. Na natłuszczoną blachę przenieść jedną część ciasta. Wyłożyć na nią rozpróżone jabłka z dodatkami. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ponakłuwać w wielu miejscach widelcem.

 

 

 

 

4.

Piec w gorącym piekarniku ok. 40 min na złocisty kolor.

Tanie, kruche ciasteczka Iśki 

Trudność: Łatwe do wykonania


Składniki
 

1/2 kg mąki

 

 

kostka margaryny

 

 

12 dkg cukru

 

 

3 łyżki śmietany

 

 

pół łyżeczki octu

 

 

zapach waniliowy

 

 

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

można dodać cynamon albo przyprawę do pierników

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Z podanych składników zagniesć ciasto i włozyć do lodówki na pół godziny. Cienko rozwałkować i wycinać foremką małe ciasteczka. Upieczone na wysmarowanej blasze, po wystygnieciu smarować dżemem lub marmoladą i składać po dwa.

 

 

 

 

2.

Można też wycinać ciasteczka i po posmarowaniu ich białkiem i posypaniu cukrem kryształem upiec.

 

 

 

 

3.

Robię też z tego przepisu babeczki cynamonowo - jabłkowe. Do ciasta dodaję cynamon, olejek cytrynowy, wykrawam szklanką kółka i wykładam tymi krążkami formy na babeczki. Upieczone napełniam musem jabłkowym z rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem.

 

 

 

 

4.

Smacznego. :)

Mokry makowiec 

Pieczenie: 50 minut


Składniki
 

30 dag maku

 

 

5 jajek

 

 

5 dużych jabłek

 

 

6 łyżek grysiku

 

 

3/4 szklanki cukru

 

 

kostka margaryny

 

 

łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

 

 

olejek migdałowy lub arakowy

 

 

rodzynki

 

 


Polewa:

 

 

pół kostki margaryny

 

 

7 łyżek cukru

 

 

3 łyżki kakao

 

 

2 łyżki wody

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Mak moczyć 24 godzinki a następnie zmielić 2 razy.

 

 

 

 

2.

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Do masy dodać grysik i proszek do pieczenia. Wymieszać.

 

 

 

 

3.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Połączyć wszystko z masą. Na koniec dodać olejek i ubite na sztywną pianę białka.

 

 

 

 

4.

Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów).

 

Łatwa kremówka :) 

szybka a smakuje jak tradycyjna :) 

Trudność: łatwa


Składniki
 

CIASTO:

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin