Szarlotka z bananami
Pieczenie: 40 minutekTrudność: łatwaSkładniki
•
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml gęstej śmietany
20 dkg masła
4 żółtka
1 kg jabłek
3 duże banany
10 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier waniliowy
Etapy przygotowania
1.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie posiekać dużym, szerokim nożem. Następnie rękoma szybko zagnieść dość twarde ciasto. Uformować z niego kulę i zawinąć w folię. Ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
2.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i włożyć do rondla. Na małym ogniu rozpóżyć jabłka, dodać pkrojone banany, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy.
3.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na placki o wielkości formy i grubości ok. 2 cm. Na natłuszczoną blachę przenieść jedną część ciasta. Wyłożyć na nią rozpróżone jabłka z dodatkami. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ponakłuwać w wielu miejscach widelcem.
4.
Piec w gorącym piekarniku ok. 40 min na złocisty kolor.
Tanie, kruche ciasteczka Iśki
Trudność: Łatwe do wykonaniaSkładniki
1/2 kg mąki
kostka margaryny
12 dkg cukru
3 łyżki śmietany
pół łyżeczki octu
zapach waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
można dodać cynamon albo przyprawę do pierników
Z podanych składników zagniesć ciasto i włozyć do lodówki na pół godziny. Cienko rozwałkować i wycinać foremką małe ciasteczka. Upieczone na wysmarowanej blasze, po wystygnieciu smarować dżemem lub marmoladą i składać po dwa.
Można też wycinać ciasteczka i po posmarowaniu ich białkiem i posypaniu cukrem kryształem upiec.
Robię też z tego przepisu babeczki cynamonowo - jabłkowe. Do ciasta dodaję cynamon, olejek cytrynowy, wykrawam szklanką kółka i wykładam tymi krążkami formy na babeczki. Upieczone napełniam musem jabłkowym z rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem.
Smacznego. :)
Mokry makowiec
Pieczenie: 50 minutSkładniki
30 dag maku
5 jajek
5 dużych jabłek
6 łyżek grysiku
3/4 szklanki cukru
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
olejek migdałowy lub arakowy
rodzynki
Polewa:
pół kostki margaryny
7 łyżek cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
Mak moczyć 24 godzinki a następnie zmielić 2 razy.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Do masy dodać grysik i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Połączyć wszystko z masą. Na koniec dodać olejek i ubite na sztywną pianę białka.
Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów).
Łatwa kremówka :)
szybka a smakuje jak tradycyjna :)
Trudność: łatwaSkładniki
CIASTO:
...
Waldukx