pirotechnika.doc

(2999 KB) Pobierz

Narzędzia podstawowe:

  Narzedzia

Do tej grupy należą narzędzia, które raczej posiadamy, gdyż są niezbędne w życiu codziennym, są to: młotek, szpikulec, ostry nóż, zestaw wierteł, papier ścierny, kleszcze, ołówek kreślarski.


Narzędzia, które powinniśmy zdobyć:

Narzedzia

Naczynie oraz mieszadełko - bez tego ani rusz w świecie pirotechniki podwórkowej. Przyda się zawsze i wszędzie do sporządzania naszych cudownych mieszanin. Naczynie powinno być wykonane raczej ze szkła bądź też porcelany, nigdy metalowe ! Podobnie ma się rzecz z mieszadełkiem, nigdy nie stosujemy metalowego, wykorzystujemy raczej drewno, szkło porcelanę bądź też w ostateczności plastik.

Narzedzia

Moździerz - kolejna rzecz bez której raczej trudno się obejść. Posłuży nam do rozdrabniania odczynników, szczególnie tych, których nie możemy rozdrobnić w młynku elektrycznym.

Narzedzia

Naczynia hermetyczne - bardzo przydatne, powinniśmy się w nie zaopatrzyć, gdy nie zużywamy od razu naszych wyrobów. Dzięki nim możemy chronić nasze odczynniki bądź też mieszaniny przed dostępem wilgoci. Powinniśmy wybrać raczej plastikowe naczynia.

Narzedzia

Młynek elektryczny - bardzo przydatne narzędzie pracy, jednak trzeba używać go z głową. Nigdy nie używamy go do mieszania odczynników ! możemy w nim jedynie rozdrabniać niektóre odczynniki takie jak na przykład cukier czy saletrę potasową bądź też amonową. Już przy mieleniu węgla drzewnego może dojść do samozapłonu pyłu !

Narzedzia

Waga - przy sporządzaniu mieszanin pirotechnicznych jest niezastąpiona, najlepiej zaopatrzyć się w wagę z dokładnością do 1g, do kupienia za kilkanaście złotych. Aż wstyd się przyznać, ale ja takiej nie posiadam, korzystam za to z równoważni własnej produkcji, i jak na razie spisuje się całkiem nieźle.

Narzedzia

Lejek oraz sitko - sitko przyda się nam do rozbrylania naszych mieszanin, natomiast lejek przyda się do wlewania naszej karmelki do silników rakietowych lub choćby do wsypywania mieszanki do petard.

Narzedzia

Rękawice żaroodporne - można też zastosować piekarnicze lub kuchenne - niezbędna pomoc każdej gospodyni domowej. Zatem nie powinniśmy mieć problemu z ich zdobyciem. Przydadzą się gdy tworzymy jakieś ryzykowne mieszaniny. Ja używam ich przy wytwarzaniu karmelka.

 

 

Apteki :

·         nadtlenek wodoru: woda utleniona: 3 %

·         kwas borowy

·         nadmanganian potasu

·         siarczan magnezu

·         wodorowęglan sodu - soda oczyszczona

·         węglan sodu

·         roztwór jodu w jodku potasu lub jodyna

·         azotan srebra lapis

·         glukoza

·         celuloza (czysta bawełna) wata

Sklepy sporzywcze :

·         Saletra potasowa - Azotan Potasu

·         wodorowęglan sodu - soda oczyszczona

·         kwas octowy - ocet spożywczy 6 %, 10 %

·         kwas cytrynowy - kwas cytrynowy

·         żelatyna

·         sacharoza cukier - cukier spożywczy

·         chlorek sodu - sól kuchenna

·         alkohol etylowy skażony denaturat

·         alkohol etylowy 96% spirytus, spirytus rektyfikowany

Sklepy z chemią gospodarcza :

·         sitka

·         lejki

·         rękawice, jednorazówki

·         łyżeczki plastikowe jednorazówki

·         kubki plastikowe jednorazówki

·         węgiel drzewny, węgiel do grila

·         woda destylowana

Sklepy z odczynnikami chemicznymi :

·         azotan potasu (saletra indyjska)

·         azotan amonu (saletra amonowa)

·         azotan srebra (lapis) 250 g

·         azotan baru

·         azotan strontu

·         azotan miedzi 500 gr

·         chloran VI potasu

·         chloran VII potasu

·         kwas siarkowy (96%) 1 l

·         kwas azotowy (67%) 1 l

·         kwas solny (36%) 1 l

·         kwas szczawiowy 1 kg

·         amoniak (25%) 1 l

·         cynk (granulki, pył na zamówienie)

·         glin (wiórki) 1 kg

·         magnez (wiórki, pył na zamówienie)

·         tlenek żelaza III 100 g

·         tlenek chromu III 1 kg

·         dwuchromian amonu

·         manganian VII potasu

·         siarczan sodu 500 g

·         węglan sodu (soda kalcynowana)

·         aldehyd mrówkowy (formalina) (40%) 1 l

·         benzen 1 l

·         toluen 1 l

·         aceton 1 l

·         naftalen (na zamówienie)

·         fenol 1 kg

·         kwas benzoesowy 250 g

·         kwas salicylowy 1 kg

Sklepy modelarskie :

·         silniki rakietowe

·         korpusy rakiet

 

 

Potocznie nazywane mieszanki utleniaczy i reduktorów (np. saletra z cukrem). Mieszaniny pirotechniczne spalają się w określony sposób i na określony kolor, w zależności od składu. Dostępne przepisy :

·         KNO3/Cukier

·         Proch Czarny

·         Karmelek

·         Proch Fotobłyskowy

·         Proch Czekoladowy

KNO3/Cukier

Prawie wszystkie zabawy pirotechniczne mają początek w wykorzystaniu ,mieszanki SALETRY POTASOWEJ i CUKRU. Jest najbardziej znaną i najczęściej wykorzystywaną mieszanką. Nie posiada właściwości wybuchowych, dopóki nie zamkniemy jej w szczelnym pojemniku.

Spala się energicznie, lecz wolniej od prochu czarnego. Pali się jaskrawo niebiesko-pomarańczowym płomieniem. Wykorzystywana jest do produkcji różnego rodzaju rakietek, petard i bączków.

Do jej sporządzenia potrzebować będziemy saletry i cukru. Cukier kupimy w każdym sklepie, tak samo jak saletrę. Gdy zdobędziemy składniki przystępujemy do produkcji.

Składniki : ( wagowo )

·         Saletra potasowa: 60%.

·         Cukier: 40%.

Sposób przyrządzenia:

·         suszymy saletrę i cukier na słoneczku.

·         odmierzamy jednakowe ilości składników (objętościowo, stosunek 1:1, najlepiej po kieliszku ;P).

·         składniki wsypujemy do moździerza (jak nie mamy, możemy użyć filiżanki).

·         mieszamy składniki aż do uzyskania jednolitej masy.

·         powstałą mieszankę przechowujemy w ciepłym pomieszczeniu.

·         THE END

Proch Czarny

Proch czarny jest jednym z najbardziej znanych materiałów miotających. Stosowany od dawna w militariach i pokazach sztucznych ogni. Podobnie jak mieszanka KNO3/Cukier nie posiada właściwości wybuchowych, dopóki nie zamkniemy go w szczelnym pojemniku.

Mieszanka ta znalazła zastosowanie w pirotechnice podwórkowej, czyli takiej jaką opisuje ta strona, a to ze względu na łatwość jej przyrządzenia. Proch czarny spala się energicznie, szybciej od mieszanki KNO3/Cukier.

Do sporządzenia tej mieszanki będziemy potrzebowali : siarkę, saletrę potasową (KNO3), spirytus i węgiel drzewny. Właściwie jedynym problemem będzie zdobycie siarki, którą dostaniemy w sklepie chemicznym lub pożyczymy ze szkoły ;).

Składniki:

·         Saletra potasowa : 75g.

·         Węgiel drzewny : 15g.

·         Siarka : 10g.

Sposób przyrządzenia:

·         suszymy substraty (składniki), najlepiej wkładając je do piecyka na pół godziny, oczywiście osobno.

·         wszystkie substraty mielimy w mączkę (bardzo drobno), mielenie jest dość istotne, gdyż od tego zależeć będzie jakość wykonanej mieszanki, pamiętamy, aby nigdy nie mielić razem !!!

·         odważamy kolejno : 10g siarki, 15g węgla drzewnego i 75g saletry potasowej.

·         mieszamy wszystkie składniki (możemy razem ;)), bardzo dokładnie, aż do uzyskania jednolitego koloru.

·         powstała mieszanka to tzw. mączka przed prochowa. Można by na tym poprzestać, jeśli jednak zależy nam na bardzo dobrej jakości, czytamy dalej.

·         otrzymaną mieszankę zalewamy spirytusem (96-88%), aż do uzyskania konsystencji błotka.

·         błotko wylewamy na folię i suszymy na słoneczku (dopóki nie odparuje woda) przez 2-3 dni.

·         powstałą w ten sposób masę (stałą) wkładamy do młynka (ręcznego) i mielimy w drobny proszek.

·         THE END.

Karmelek

Karmelek jest zwyczajną mieszaniną saletry potasowej i cukru najlepiej w stosunku 66/34 ( wagowo ). Nie jest to jak mówi większość stron wyższa szkoła jazdy, lecz jego uzyskanie wiąże się z dość dużym ryzykiem. Otrzymanie karmelku polega bowiem na roztopieniu mieszanki KNO3/Cukier w proporcjach podanych powyżej. Jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać wszystko bezpiecznie, czytaj dalej ;) ...

Co będzie potrzebne:

·         mały metalowy kubek, najlepiej z drewnianą rączką.

·         drewniana łyżeczka, lub patyk ( do mieszania ).

·         palnik acetylotlenowy, lub małe ognisko ;)

·         jakaś foremka.

Sposób przyrządzania :

Przygotowujemy mieszankę KNO3/Cukier 60/40. Nie robimy tego w domu, więc gdy mieszanka jest gotowa, udajemy się w ustronne miejsce, gdzie nikt nam nie będzie przeszkadzał. Jeśli posiadamy palnik to wszystko OK., jeśli nie to rozpalamy sobie małe ognisko. Gdy posiadamy już źródło ognia stawiamy nasz kubeczek, z mieszanką w środku, nad płomień. Jedynym niebezpieczeństwem podczas procesu karmelizacji jest możliwość zapłonu karmelki, dlatego też od razu rozpoczynamy mieszanie naszą łyżeczką, lub patykiem, mieszać musimy przez cały proces karmelizacji, nie spuszczamy z oczu naszej mieszanki !!! Gdy zacznie przybierać kolor karmelu ( jasno brązowy ) odciągamy kubek na bok i wylewamy karmel z kubka do jakiejś foremki. Karmel wylewamy dosyć szybko, gdyż bardzo szybko twardnieje, a jego wyskrobywanie z kubka nie jest niczym przyjemnym. I tak oto mamy karmelek !
THE END.

Proch Fotobłyskowy

Mieszanina fotobłyskowa, jest to mieszanina, która podczas swojego spalania wytwarza krótkotrwały i bardzo ostry błysk. Poniżej zostanie zaprezentowana jedna z nich, która świetnie nadaje się do petard. Niektórzy mówią, że do petard nadaje się lepiej niż Proch Czarny ja osobiście przyłączam się do tej opinii. Okej przystępujemy do produkcji.

Będzie nam potrzebne ( proporcje wagowe ):

·         KMnO4 ( Nadmanganian Potasu ) - 50%

·         S ( Siarka ) - 25%

·         Mg/Al ( pył magnezowy ) - 25%

Sposób przyrządzenia:

Nadmanganian Potasu czasami jest sprzedawany w pastylkach, i jeśli taki właśnie posiadamy należy go najpierw rozetrzeć. To samo tyczy się innych substratów. Należy je maksymalnie rozdrobnić. Oczywiście każdy z osobna !!!

Gdy wszystkie odczynniki mamy bardzo dobrze rozdrobnione przystępujemy do mieszania. Nie radzę robić tego w domu. Mieszając pamiętamy o tym, że mieszaniny fotobłyskowe są wrażliwe na uderzenia i tarcie! Tak więc nie ucieramy, a do mieszania nie używamy żadnych metalowych mieszadeł! Ja używam drewnianego kijka, i porcelanowej filiżanki i jak na razie wszystko gra. Podczas mieszania zalecane jest posiadanie jakiejś maski przeciwpyłowej, a na oczy jakieś gogle, w razie zapłonu mieszanki może być nieprzyjemnie. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Mieszanina jest gotowa do użycia, najlepiej zużyj ją jak najszybciej !

Uwagi:

·         Mieszankę odpalamy od lontu ( długiego ), nie od zapałki !

·         Nie przechowujemy dłużej niż 2 dni !

·         Nie można zapalać od zapałki większych ilości mieszanki fotobłyskowej niż 3 gram.

·         Ja powiem tak... tydzień temu odpaliłem bez problemu od zapałki 5 gram tej mieszaniny... i nie widzę żadnych problemów... właściwie do tej pory nic nie widzę... a tak na poważnie to nie odpalamy dużych ilości tej mieszaniny, szczególnie w nocy, gdyż błysk może spowodować uszkodzenie wzroku !!!

Proch Czekoladowy (bez siarkowy)

Bardzo dobry proch, który świetnie nadaje się do użytku domowego. Jego największa zaletą jest to, że składniki potrzebne do jego produkcji znajdziemy prawie wszędzie. Na dodatek jest to najtańszy w produkcji proch prezentowany na stronie.

Potrzebne będą: ( proporcje wagowe )

·         węgiel drzewny (nie brykiet) - 20%

·         KNO3 - 80%

·         Woda

·         Szczelny słoik.

Opis produkcji:

Zaczynamy od bardzo dokładnego rozdrobnienia węgla. Jeśli posiadamy możemy w tym celu użyć młynka kulowego, jeśli nie pozostaje nam młotek. Następnie do porcelanowej filiżanki wsypujemy w proporcjach wagowych 20/80 węgiel drzewny oraz KNO3, skuteczne proporcje domowe (objętościowo) to 1:1. Dolewamy odrobinę wody i mieszamy, aby powstało jednolite błotko. Gdy tak się stanie przelewamy błotko do słoika i odstawiamy na 1-2 dni. Po tym czasie wyciągamy mieszaninę i przekładamy na kawałek folii. Całość wystawiamy na słoneczko. Czekamy do całkowitego wyschnięcia mieszaniny. I tak oto otrzymujemy dobrej jakości proch czekoladowy, który świetnie nadaje się do petard.

Uwagi:

·         Staraj się robić tyle prochu czekoladowego ile jest Ci potrzebne w danej chwili. Jak najszybciej zużywaj !

 

 

 

Może od razu na wstępie, dla uniknięcia wszelkiego rodzaju nieporozumień wspomnę, iż pirotechnika amatorska zaprezentowana w tym dziale jest jedną z gałęzi szeroko pojętej pirotechniki i ma ona na celu zajmowanie się, oraz eksperymentowanie z mieszaninami wysokoenergetycznymi, tyle że tymi najmniej skomplikowanymi i zdecydowanie w mniejszym stopniu niebezpiecznymi. To co zatem na tej stronie znajdziecie, to przede wszystkim sporo teorii dotyczącej mieszanin miotających i dymotwórczych, wraz z kilkoma przykładowymi zastosowaniami w: petardach, rakietach, świecach dymnych i innego rodzaju wyrobach pirotechnicznych. Zaprezentowane na widniejących tu stronach wyroby pirotechniczne należą do tak zwanych Materiałów Wybuchowych Pozorujących, których przeznaczeniem jest, jak sama nazwa wskazuje - naśladować (udawać) znacznie bardziej niebezpiecznie standardowe materiały wybuchowe. Oznacza to, że wszystko co znalazło się na stronach tego portalu, kładzie szczególny nacisk na EFEKT WIZUALNY oraz SŁUCHOWY i jednocześnie jak najmniejszą DESTRUKTYWNOŚĆ dla otoczenia. Przykładem jest choćby najzwyklejsza petarda.
Tym osobom, które mają na celu znaleźć tutaj instrukcje na silne materiały wybuchowe kruszące, inicjujące itp. odsyłam do literatury ponieważ na tej stronie niestety raczej ich nie znajdą. Czego zatem będzie można się tu spodziewać? Przede wszystkim sporo informacji na temat tej najpowszechniejszej formy pirotechniki i najprostszej co jednocześnie nie oznacza że całkowicie bezpieczniej. Nie będę się niepotrzebnie powtarzał, także od razu powiem, że większość zamieszczonych tutaj materiałów w praktyce zawsze niesie z sobą jakieś niebezpieczeństwo, należy zatem liczyć się z tym, iż wszystko czego się podejmiecie - robicie na własną odpowiedzialność. Przed przystąpieniem do jakichkolwiek experymentów polecam się dogłębnie zapoznać z działem BEZPIECZEŃSTWO

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin