Keks świąteczny.pdf
(
60 KB
)
Pobierz
37869711 UNPDF
Keks świąteczny
Składniki
30 dag mąki, 17 dag margaryny, 15 dag cukru, 4 jaja, 50 ml
rumu, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag rodzynek
(najlepiej koryntek i sułtanek), 15-20 dag mieszanki bakaliowej
(orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele
suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa), sól. Do przybrania: dżem
wiśniowy lub morelowy, bakalie, bułka tarta do posypania formy
Sposób przyrządzania
Pokrojone bakalie moczyć w rumie przez parę godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą
soli utrzeć na puszystą masę i, nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.
Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej
mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką, rum,
proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i
delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno
sięgać do 3/4 wysokości). Piec 45-55 min w temperaturze 180-200°C. Wyjąć ciasto z
formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami. (100 g > 385 kcal).
Plik z chomika:
Killasandra
Inne pliki z tego folderu:
INDYK PO KRÓLEWSKU.gif
(93 KB)
KACZKA NA DZIKO Z OWOCAMI.gif
(82 KB)
KACZKA Z GRZYBAMI.jpg
(313 KB)
INDYK ŚWIĄTECZNY.jpg
(103 KB)
Pasztet świąteczny.docx
(40 KB)
Inne foldery tego chomika:
- KSIĄŻKI PDF
◆ Filmy Discovery ◆
ABC wychowania
AEROBIK mp3
Audiobook
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin