Keks świąteczny.pdf

(60 KB) Pobierz
37869711 UNPDF
Keks świąteczny
Składniki
30 dag mąki, 17 dag margaryny, 15 dag cukru, 4 jaja, 50 ml
rumu, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag rodzynek
(najlepiej koryntek i sułtanek), 15-20 dag mieszanki bakaliowej
(orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele
suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa), sól. Do przybrania: dżem
wiśniowy lub morelowy, bakalie, bułka tarta do posypania formy
Sposób przyrządzania
Pokrojone bakalie moczyć w rumie przez parę godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą
soli utrzeć na puszystą masę i, nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.
Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej
mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką, rum,
proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i
delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno
sięgać do 3/4 wysokości). Piec 45-55 min w temperaturze 180-200°C. Wyjąć ciasto z
formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami. (100 g > 385 kcal).
 
37869711.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin