· cały surowy kalafior
· 2 pęczki szczypiorku
· groszek konserwowy
· majonez
· sól
Surowego kalafiora dokładnie umyć i pokroić go w małe cząsteczki, troszkę większe od groszku (łatwo go rozkruszyć), szczypiorek pokroić, dodać groszek i majonez, posolić odrobinę do smaku. Aby zaostrzyć smak, można dodać drobno posiekanego pora. Pasuje do obiadu, do kolacji do kanapek i do kiełbaski z grilla
§ 1 kalafior• 15 czarnych oliwek drylowanych• 2 czerwone papryki• 5 łyżek oliwy z oliwek• sok z połowy cytryny• łyżka natki pietruszki• sól i pieprz do smaku
Kalafior podzielić na różyczki i gotować przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć i odstawić do wystygnięcia i skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w paseczki, i wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić olejem, ewentualnie jeszcze skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę podawać schłodzoną.
jawjol