RÓŻNE WYPIEKI(2).doc

(12 KB) Pobierz

RÓŻNE WYPIEKI

 

Ciastka owsiane. Zmiksować pięć łyżek miodu z ¼ szklanki oleju i ¾ szklanki wody. Dodać cztery szklanki płatków owsianych, jedną szklankę bakalli: rodzynek, sezamu, rozdrobnionyc orzechów, wiórków kokosowych. Przełożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę małe porcje ciasta. Uformować ciastka i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.
Ciastka dietetyczne. Wymieszać 35 gram mąki z 15 gramami otrąb pszczennych, 10 gramami miodu, 3 jajami. Ciasto dobrze zagnieść, rozwałkować na grubość ½ cm. Wykrawać ciastka i umieszczać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można posmarować żółtkiem. Wypiekać w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Ciastka ułatwiają trawienie, regulują układ pokarmowy.

 

Ciasto z miodem

Ciasto:
3 1/4 ; szklanki mąki
2 jajka
1/2; kostki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
1/2; szklanki cukru
1/2; kostki margaryny
2 łyżki miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
Ponadto:
dżem wiśniowy lub śliwkowy
Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.

Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.
2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.
Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.
Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.
Smacznego.

Piernik na śmietanie z miodem

Składniki:

50 dag. mąki
30 dag. miodu
15 dag. masła
30 dag. cukru pudru
200 mililitrów śmietany
3-4 jajka
2 łyżki mleka
łyżeczka amoniaku
tłuszcz i bułka tarta do formy
2 opakowania przyprawy do pierników
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i zrumienionym miodem. Następnie kolejno dodawać żółtka, śmietanę, mąkę, amoniak rozpuszczony w mleku oraz ubitą na sztywno pianę z białek i przyprawę do pierników. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy w kształcie kwiatka, wyrównać wierzch. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik można ozdobić lukrem i kolorową posypką.

 

Całuski. Wymieszać 35 dag mąki z 20 dag miodu. Dodać łyżeczkę cynamony i dwa utłuczone przesiane goździki oraz dwa ubite na sztywno jajka. Zagnieść ciasto, rozwałkować je, powycinać z ciasta kółeczka i ułożyć na blasze. Piec dwie godziny w średnio gorącym piecu. Po wystudzeniu pokryć dowolnym lukrem.
Rogaliki. 15 dag masła utrzeć z 10 dag miodu. Dodać 6 dag rozdrobnionych orzechów włoskich i 25 dag mąki. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać rogaliki. Piec w średnio nagrzanym piecu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem z wanilią.
Miodownik rosyjski. Wymieszać kilogram miodu z 10 dag cukru i 3-ma łyżkami masła. Mieszaninę mieszając podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać 40 dag mąki, dobrze wyrobić, ochłodzić, dodać 5 jajek, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki zmielonych korzeni. Ciasto rozwałkować do grubości 2 cm. Piec w temperaturze 200°C przez 50 minut.
"Fish with honey"Składniki:
ok. 1,2 kg karpia
200 g płatków migdałowych
2 łyżki masła
4 łyżki płynnego miodu
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
olej lub oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rybę oskrobać z łusek, oczyścić starannie opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Pokroić rybę w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni. Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i midałowe płatki, wymieszać. Sosem polać rybę, piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin