RÓŻNE WYPIEKI
Ciastka owsiane. Zmiksować pięć łyżek miodu z ¼ szklanki oleju i ¾ szklanki wody. Dodać cztery szklanki płatków owsianych, jedną szklankę bakalli: rodzynek, sezamu, rozdrobnionyc orzechów, wiórków kokosowych. Przełożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę małe porcje ciasta. Uformować ciastka i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut. Ciastka dietetyczne. Wymieszać 35 gram mąki z 15 gramami otrąb pszczennych, 10 gramami miodu, 3 jajami. Ciasto dobrze zagnieść, rozwałkować na grubość ½ cm. Wykrawać ciastka i umieszczać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można posmarować żółtkiem. Wypiekać w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Ciastka ułatwiają trawienie, regulują układ pokarmowy.
Ciasto z miodem
Ciasto: 3 1/4 ; szklanki mąki 2 jajka 1/2; kostki margaryny 5 łyżek mleka 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 1/2; szklanki cukru 1/2; kostki margaryny 2 łyżki miodu 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich Krem: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 20 dag masła Ponadto: dżem wiśniowy lub śliwkowy Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową. Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto. 2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części. Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień. Smacznego.
Piernik na śmietanie z miodem
Składniki: 50 dag. mąki 30 dag. miodu 15 dag. masła 30 dag. cukru pudru 200 mililitrów śmietany 3-4 jajka 2 łyżki mleka łyżeczka amoniaku tłuszcz i bułka tarta do formy 2 opakowania przyprawy do pierników Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i zrumienionym miodem. Następnie kolejno dodawać żółtka, śmietanę, mąkę, amoniak rozpuszczony w mleku oraz ubitą na sztywno pianę z białek i przyprawę do pierników. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy w kształcie kwiatka, wyrównać wierzch. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik można ozdobić lukrem i kolorową posypką.
Całuski. Wymieszać 35 dag mąki z 20 dag miodu. Dodać łyżeczkę cynamony i dwa utłuczone przesiane goździki oraz dwa ubite na sztywno jajka. Zagnieść ciasto, rozwałkować je, powycinać z ciasta kółeczka i ułożyć na blasze. Piec dwie godziny w średnio gorącym piecu. Po wystudzeniu pokryć dowolnym lukrem. Rogaliki. 15 dag masła utrzeć z 10 dag miodu. Dodać 6 dag rozdrobnionych orzechów włoskich i 25 dag mąki. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać rogaliki. Piec w średnio nagrzanym piecu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem z wanilią. Miodownik rosyjski. Wymieszać kilogram miodu z 10 dag cukru i 3-ma łyżkami masła. Mieszaninę mieszając podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać 40 dag mąki, dobrze wyrobić, ochłodzić, dodać 5 jajek, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki zmielonych korzeni. Ciasto rozwałkować do grubości 2 cm. Piec w temperaturze 200°C przez 50 minut. "Fish with honey"Składniki: ok. 1,2 kg karpia 200 g płatków migdałowych 2 łyżki masła 4 łyżki płynnego miodu szczypta imbiru szczypta cynamonu olej lub oliwa sól pieprz sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać z łusek, oczyścić starannie opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Pokroić rybę w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni. Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i midałowe płatki, wymieszać. Sosem polać rybę, piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
keremeleszuku