Placek Przypadek z boską masą orzechową
Ciasto kruche:- 2 1/4 szkl. mąki- 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich- 1 szkl. cukru pudru- 4 żółtka- 1 kostka margaryny- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia- 2- 3 łyżki gętej śmietanyBiszkopt:- 4 jaja- 3/4 szkl. cukru- 1 szkl. mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do oeczenia- 5 łyżek olejuTeraz robota jest juz na oko....Masa jabłkowa:- jabłka Szara Reneta- cukier do smaku (ok.1 szkl)- woda- 1 łyżka żelatyny- 1 galaretka (u mnie cytrynowa)Masa orzechowa gotowana:- ok. 0,5 kg zmielonych orzechów włoskich- mleko min. 2%- cukier i 1 torebka cukru waniliowego- sok z około 2 cytryn- 1-2 łyzki masła
WYKONANIE:Zagniatamy tak jak na cisto kruche. Ja dałam proporcje 2:1 mąki do orzechów, ale można ułożyc własną. Ważne by odjąć tyle mąki ile daje sie orzechów. Wyrobione ciasto odłożyć na ok. 1 godzine , nastepnie podzielic na 2 połowy i każda z nich piec w 180o C do zrumienienia się w blaszce wyłożonej papierem do peczenia.Żółtka utrzec z olejem. Białka ubic na sztywno, nastepnie dodawać po trochu cukier aby się rozpuścił w pianie. Wlac żółtka i ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.Jabłka (7 dużych jabłek) obieramy i prażymy jak na przecier jabłkowy z dodatkiem wody i cukru . Rozpuszczamy galaretke według przepisu, dodając do niej żelatyne, wlać do jabłek i odstawic do ostygnięcia.Gotujemy mleko z dodatkiem cukru (mleko ma byc słodkie) tak długło aż zrobi się szkliste i bardzej gęste. Ciężko mi okreslic ile tego mleka było ale pamietajmy że orzechy mocno chłoną mleko !!!! Następnie odajemy orzechy i gotujemy na małym ogniu aż kilka razy "pyrkną"- mam nadzieje że rozumiecie Potem ściągamy z gazu, dodajemy sok z cytryn i masło, dokładnie mieszamy i sprawdzamy jak smakuje czy nie dodac czegoś...Jak składamy:ciasto kruche- masa orzechowa- biszkopt NAPONCZOWANY- masa jabłkowa- ciasto krucheCałość smarujemy reszta masy orzechowej.
skaja67