Ciasto orzechowo-miodowe
Składniki
Ciasto:50 dag mąki pszennej20 dag margaryny "Kasia"15 dag cukru2 jajka2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2-3 łyżeczkach letniego mleka.Masa orzechowa20 dag posiekanych orzechów włoskich10 dag masła10 dag cukru2 łyżki płynnego miodu.Krem1/2 litra mleka15 dag cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej20 dag dobrego masła.
Składniki ciasta zagnieść, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na prostokątną blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor w temp.ok.160 st.C przez 15-20 min. Wyjąć z formy.Składniki masy orzechowej włożyć do garnka i smażyć ok.5 min, przestudzić nieco.Formę ( tę samą, w której piekliśmy pierwszy palcek) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć drugą część ciasta miodowego, nałożyć na surowe ciasto masę orzechową. Upiec na złoty kolor( temp.ok.160 st.C przez 15-20 min).Krem:Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka , wsypać cukier. W pozostałym mleku,rozmieszać obie mąki.Do gotującego mleka wlać przygotowaną zawiesinę z mąki, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć budyń z masłem. Oba placki przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin, żeby miodownik zmiękł. Ciasto jest najsmaczniejsze na 2-3 dzień.
skaja67