B STRAWNOŚĆ-1.pdf
(
2016 KB
)
Pobierz
Metody badania strawności pasz.
Obliczanie strawności i
współczynników strawności pasz
Oznaczanie strawności
•
Analiza weendeńska – surowe składniki
pokarmowe w paszy
•
Zwierzęta wykorzystują jedynie te
składniki, które ulegają strawieniu
i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym
Definicja strawności
•
różnica między ilością składnika
pokarmowego pobranego w paszy a
ilością składnika pokarmowego
wydalonego w kale (P – W=S)
•
P - pobrane
•
W – wydalone
•
S - strawione
Definicja strawności cd.
•
Współczynnik strawności =
stosunek ilości składników strawionych do
składników pobranych
•
WS [%] = S/P
•
Współczynniki strawności mieszczą się w
zakresie od 0 do 100% [od 0,0 do 1,0]
•
Wartości ujemne – strawność pozorna np.
tłuszcz!!!
Współczynnik strawności
[WS] – cel oznaczania
•
Określa jaka ilość składnika
pokarmowego pobranego w paszy
zostaje wykorzystana /strawiona/
przez zwierzę np. 75% białka ogólnego
– pozostałe 25% ?!
•
WS oznaczamy dla suchej masy i
składników organicznych
Plik z chomika:
mrozek2002
Inne pliki z tego folderu:
DSC_4773.jpg
(58 KB)
DSC_4774.jpg
(72 KB)
DSC_4770.jpg
(54 KB)
DSC_4792.jpg
(59 KB)
DSC_4785.jpg
(77 KB)
Inne foldery tego chomika:
IT
Linux
Mikrotik
MikroTik 2
MikroTik3
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin