B STRAWNOŚĆ-1.pdf

(2016 KB) Pobierz
Metody badania strawności pasz.
Obliczanie strawności i
współczynników strawności pasz
1119425003.003.png 1119425003.004.png
Oznaczanie strawności
Analiza weendeńska – surowe składniki
pokarmowe w paszy
Zwierzęta wykorzystują jedynie te
składniki, które ulegają strawieniu
i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym
1119425003.005.png
Definicja strawności
różnica między ilością składnika
pokarmowego pobranego w paszy a
ilością składnika pokarmowego
wydalonego w kale (P – W=S)
P - pobrane
W – wydalone
S - strawione
1119425003.006.png
Definicja strawności cd.
Współczynnik strawności =
stosunek ilości składników strawionych do
składników pobranych
WS [%] = S/P
Współczynniki strawności mieszczą się w
zakresie od 0 do 100% [od 0,0 do 1,0]
Wartości ujemne – strawność pozorna np.
tłuszcz!!!
1119425003.001.png
Współczynnik strawności
[WS] – cel oznaczania
Określa jaka ilość składnika
pokarmowego pobranego w paszy
zostaje wykorzystana /strawiona/
przez zwierzę np. 75% białka ogólnego
– pozostałe 25% ?!
WS oznaczamy dla suchej masy i
składników organicznych
1119425003.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin