Metale ciężkie.doc

(47 KB) Pobierz
Metale ciężkie zalicza się do substancji o bardzo wielki ok

Metale ciężkie zalicza się do substancji o bardzo wielki  ok. zróżnicowania toksyczności

- od formy występowania w organizmie (f. organiczna, f. nieorganiczna),

- od stopnia przyswajalności,

- biochemicznej fali w procesach metabolicznych. 

Źródła metali ciężkich w środowisku:

- naturalne:

o        procesy wietrzenia skał rudonośnych,

o        wybuchy wulkanów,

 - sztuczne:

- antropogeniczne,

o        górnictwo

o        hutnictwo,

o        przeróbka rud,

o        spływy z pól.

 

 Źródła drogi migracji metali ciężkich do żywności. 

  1. Metale ciężkie migrujące do żywności z otaczającego środowiska.
  2. Jako zanieczyszczenia techniczne żywności.
    1. przypadkowo,
    1. wprowadzane celowo,
    1. Metale ciężkie jako składniki substancji dodatkowych. 

Ad 1.

Rtęć – powstaje w wyniku erupcji wulkanów, odprowadzania ścieków, 

Koncentracja ołowiu największa w sałacie, szpinak, zielona pietruszka, zielone warzywa, mniejsze w marchewce, ziemniakach (skórka), najmniejsza koncentracja w zbożu. 

Kadm wypiera z organizmu wapń. Itai Itai choroba z Japonii. 

Ad 2.

a) zanieczyszczenia przypadkowe (przenikające ze sprzętu z opakowań naczyń np. puchary ołowiowe, cynowe, z których dawniej pito wino,

Kadm, ołów zawierana w farbie do pookrywania talerzy, kubków. 

Zawartość ołowiu w pomidorowym soku przechowywane w metalowej puszcze 

b) celowo wprowadzane substancje, osady ściekowe, pestycydy mogą być rtęcią organiczną zwłaszcza w pestycydach grzybobójczych. Pieczarki zwłaszcza w p. polnych w Pieczarkarni (utrzymywanie stałej wilgotności powoduje powstawanie pleśni i używa się właśnie fungicydów. 

Ad. 3

Tlenki ołowiu (octan ołowiu) – śr. Słodzące np. do win, słodzono do XVII w. 

Przez całe życie kumulują zawart. Metali ciężkich oddz na system nerwowy, układ pokarmowy, kostny, zmiana kodu.

Mają wpływ na jakość produktów w starszych osobników (kadm). 

 

  1. migracja zanieczyszczeń z otaczającego środowiska. (przypadkowa)

·         Metale ciężkie Ag, Pb, Cd, Ni, Fe, Cr,

·         Pierwiastki promieniotwórcze: (radionuklidy)

·         Spalanie węgla

·         Produkcja nawozów fosforowych

·         WWA – (węglowodory aromatyczne)

·         Benzo – α – piren, benzen

§         Dioksyny i fiurany 

Dioksyny – związki szeroko rozpatrywane jedyne związki stworzone przez człowieka i nie mają zastosowania (PCDD) toksyczne, rakotwórcze (kancerogenne) mutagenne (zmieniają kod genetyczny) teratogenne (zabużenia płodu)

o        procesy spalania węgli odpadów

o        produkcji papieru

o        produkcji PCV

o        przy przeróbce oleju transformatorowego

§         pestycydy (z sąsiadujących uprawa)

§         zanieczyszczenia pyłowe i gazowe z przemysłu i transportu

§         zanieczyszczenia mikrobiologiczne

§         glony, grzyby (pleśniowe), pierwotniaki, bakterie, wirusy, np. grzyby penicilium, (aspergilium flawus aflatoksyna), z mytotoksyn substancje substancje z pochodzenia grzybicznego

§         np. bakterie salmonella listheria, Boreria, Jad kiełbasiany.

 

II.          Zanieczyszczenia Techniczne

1.      Zanieczyszczenia przypadkowe (przenikają z urządzeń, sprzętu naczyń podczas produkcji żywności) opakowania.

o        Metale ciężkie

o        Plastyfikatory – substancje chemiczne dodawane do tworzyw sztucznych w celu nadania plastyczności, giętkości. (ich składnikami są PCB – polichloro bifenyle)

o        Pigmenty

o        Farby i lakiery

o        Substancje impregnujące (np. polistyren, polietylen, PS, PT – niepowinny stykać się z żywnością zawierająca tłuszcz, kwas i alkohol.

o        Detergenty

o        Środki do mycia

o        Środki zobojętniające

o        Środki buforujące

o        Środki filtracyjne

o        Środki enzymatyczne

2.      Zanieczyszczenia substancji świadomie użytych przy produkcji:

o        Nawozy sztuczne (NPK)

o        Pestycydy (środki szkodnikobójcze)

§         gromadzą się w skórce owoców cytrusowych

§         fungicydy (środki grzybobójcze)

o        regulatory wzrostu – stymulują ukorzenianie się sadzonek

o        retardanty  (retard – spóźnić się) – substancje poluźniające starzenie się komurek roślinnych i wzrost, przedłużają okres trwałości

o        zaprawy nasienne

o        leki

o        leki przeciw pasożytnicze

o        leki uspakajające

o        hormony

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin