Ciast-Ambasador-1.pdf

(49 KB) Pobierz
13587375 UNPDF
Ambasador 1
Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki krupczatki
Zależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę.Dodać cukier i żółtka.
Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1l mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła
Z 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka
dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po
ubiciu żółtka i rozmieszać.Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i
mąką.Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle
mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2
kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.
1 część: 2 łyzki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na
biszkopt ( sprawdzić czy dochodzi do dna)
2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć
na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie
spłynęła.
Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z
wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.
Smacznego.
From: "Niedzielka" <wcempura@polbox.com>
Zgłoś jeśli naruszono regulamin