ŚLEDZIKI.doc

(30 KB) Pobierz

ŚLEDZIKI

 

ZAKĄSKI ŚLEDZIOWE
=================
- 50 dkg filetów śledziowych (matiasów)
- 2 - 3 średnie cebule
- 4 jajka
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- cukier do smaku


Filety zalać zimną wodą i odstawić na 30 min.(wody powinno być dużo, śledzie nie mogą być odkryte).Przełożyć na sitko, aby odciekły, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Pokroić także jajka ugotowane na twardo i drobno pokroić cebulę, dodać do śledzi, wymieszać. Wlać oliwę i ocet dodać cukier do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać.

 

 

ŚLEDZIE W SOSIE KOPERKOWYM
=======================
- 4 filety śledziowe
- 125 ml majonezu
- 125 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka grubo zmielonego
pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, cukier


Filety wymoczyć(ok.1 godz.),pokroić na mniejsze kawałki. Majonez wymieszać ze śmietaną, pieprzem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i koperkiem. Następnie doprawić solą oraz cukrem. Śledzie ułożyć na półmisku i zalać sosem koperkowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin