Ciasto z morelami.doc

(27 KB) Pobierz

CIASTO Z MORELAMI

 

Składniki:
duża puszka moreli
Posypka:
2 łyżeczki płatków migdałowych; cukier puder.
Ciasto:
3 jajka
½ kostki margaryny
125 g cukru
100 g mąki tortowej
kilka kropli olejku cytrynowego
50 g mielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Dwa rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę. Miękką Kasię utrzeć z cukrem, olejkiem cytrynowym, jednym jajkiem i dwoma żółtkami na pienistą masę. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do niej migdały i po trochu dodawać do masy. Na końcu delikatnie połączyć masę z pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, powciskać w nie odsączone połówki moreli. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudem i płatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin