Truskawkowiec
Ciasto:
1 szk. mąki1 szk. cukru1/3 szk. dobrego kakao1 łyżeczka sody1 jajko1/4 łyżeczki soli1/2 szk. maślanki(zastąpiłam jogurtem)1/2 szk. oleju1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1/2 szk. gorącej wody
Masa truskawkowa:
45 dag serka śmietankowego(mielonego)1 galaretka truskawkowa1/2 szk. cukru pudruaromat waniliowy lub śmietankowy(połówka)40dag truskawek2 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
1 galaretka truskawkowa20 dag truskawek
Przygotowanie ciasta:
Bardzo proste...zwyczajnie wszystkie składniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy w temp. 175 ST około 45 min.Może być trochę dłużej lub krócej...zależy od piekarnika! Ostudzony należy przekroić na połowę.
Masa truskawkowa:Ser ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy połowę truskawek wcześniej zmiksowanych a drugą połowę pokrojonych na malutkie kawałeczki. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i ostudzone dodajemy do masy. Kiedy masa zacznie się ścinać przekładamy ciasto zostawiając odrobinę na wierzch. Ciasto najlepiej składać w zamkniętej tortownicy. Wstawić do lodówki na godzinę po czym ułożyć na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalać tężejącą galaretką! Chłodzić przez noc a następnie delektować się smakiem lata :)
Smacznego :)
Kamila3141