Składniki
Przepis
· 125g herbatników
· 75g miękkiego masła
· 60g cukru pudru
· 300g twarożku "Philadelphia" - naturalny lub "Almette" - śmietankowy
· 250ml śmietany kremówki 30%
· 1 łyżeczka aromatu waniliowego
· sok z połowy cytryny
· konfitury wiśniowe np. "Łowicz"
· do malaksera zakładamy nożyki, wrzucamy herbatniki i masło i rozdrabniamy aż powstanie gruboziarnista masa przypominająca piasek
· przekładamy masę herbatnikową do niedużej tortownicy (śr.20-25cm) i ugniatamy ją na dnie
· do malaksera zakładamy widełki do ubijania i ubijamy śmietanę na sztywno
· w misce mieszamy twarożek, cukier puder, aromat i sok z cytryny
· masę twarożkową przekładamy do ubitej śmietany i mieszamy na wolnych obrotach
· całość przelewamy do tortownicy z masą herbatnikową i wstawiamy do lodówki na min.3h
· sernik podajemy z konfiturą
Polecam! Smacznego!
NA KREM:-20 dag mielonych migdałów-25 dag masła-5 żółtek-1,5 szklanki cukru pudru-1 szklanka śmietany kremówki-1 opakowanie "śmietan-fixu"NO I JESZCZE...-2 opakowania okrągłych biszkoptów-50 ml rumu (jeśli nie macie rumu możecie bez szkody dla smaku zastąpić go wódką wymieszaną z odrobiną aromatu rumowego)
KREM:Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (jak zawsze mówiła moja babcia :)). Wciąż ucierając dodawać po 1 żółtku. Do masy wsypać migdały, wymieszać.Połowę kremówki ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. A PÓŹNIEJ...Tortownicę o średnicy ok.24-26 cm wyłożyć folią spożywczą.Biszkopty maczać w rumie i dokładnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Rozsmarować na nich niezbyt grubą warstwę kremu. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych rumem ciasteczek, znów posmarować je kremem... I tak do wyczerpania składników :) Na wierzchu ma być warstwa kremu. Tort wstawić do lodówki, ale dosłownie na kilka chwil, tak, żeby krem mógł trochę stężeć.Pozostałą kremówkę ubić ze "śmietan-fixem". Posmarować nią wierzch ciasta i ładnie udekorować.KILKA SŁÓW OD AUTORA :)1.Mi wychodzi 3 warstwy biszkoptów i dokładnie tyle samo warstw kremu, więc u Was powinno być podobnie.2.Smak kremu można zmieniać, dostosowując go do tego co lubimy i co akurat mamy w domu :) Zamiast migdałów z powodzeniem można dodać orzechy (zmielone oczywiście) lub wiórki kokosowe3.Torcik najlepiej przygotowywać dzień przed planowanym podaniem, ponieważ dopiero wtedy biszkopty ładnie zmiękną i wszystkie smaki się "przegryzą"4.Polecam nawet tym, którzy mają dwoe lewe ręce do pieczenia, bo tego poprostu nie da się zepsuć, a jest naprawdę wyśmienity ;)
1 kostka masła1/2 szklanki cukru (moze byc cukier puder)1/3 szklanki mleka lub wody2-3 łyzki kakao3/4 słoika np konfitury jagodowej ja miałam z Biedronki i gotowa polewa 2 -3 paczki zwykłych herbatników 2-3 x 100g100 g orzechów włoskich (łuskanych oczywiście )1 paczuszka sezamków1/2 czekolady obojętnie jakiej ,byle nie białej1-2 batony musli np Smako z Biedronkigarsc rodzynek-jak ktos lubigarsc( jak są w domu ) płatków np.Cini minis lub innychBatoniki musli mozna zastapic płatkami musli :)
Jest to tak prosty przepis ,że nawet dziecko sobie poradzi.Do garnuszka wkładamy :masło,cukier,kakao,czekoladę i na maleńkim ogniu rozpuszczamy mieszając.Po chwili dolewamy mleka lub wody i mieszamy.Odstawiamy z ognia ...i po chwili dodajemy konfiturę...mieszamy.Wszystkie suche składniki czyli:herbatniki ,orzechy ,sezamki,batony,płatki,rodzynkisiekamy drobniutko.(.troszkę orzechów mozna zostawic do ozdabiania ) i dodajemy do naszego "kakao"Masa powinna byc gęsta! Zanim przystapimy do formowania kuleczek masę mozemy na parę minut włozyc do lodówki.Z gęstej masy formowac kuleczki i wstawic do lodówki po wyjęciu oblac polewą i posypac orzechami lub kolorową posypką.Proste prawda?
duża paczka biszkoptów
Masa:
1/2 l mleka
4 żółtka
1 1/2 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 kostki masła extra (ważne)
1 puszka ananasów
1 czekolada gorzka
15 dag rodzynek
15 dag orzechów
2 łyżki kakao
napar z kawy rozpuszczalnej do maczania biszkoptów
polewa czekoladowa
3/4 mleka zagotować, w reszcie rozrobić żółtka, cukier i mąkę, wlać na gotujące mleko, zagotować razem budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć na puch, dodać ostudzony budyń i utrzeć na krem. Podzielić masę na dwie części.
Do jednej części dołożyć dobrze odsączone ananasy pokrojone w kostkę.
Do drugiej części dodać kakao, bakalie i pokrojoną drobno czekoladę.
Foremkę wyłożyć biszkoptami nasączonymi kawą. Na to wyłożyć masę z ananasami. Na masę z ananasami wyłożyć masę z bakaliami.
Na wierzch ułożyć biszkopty nasączone kawą i polać wszystko polewą czekoladową. Dobrze schłodzić w lodówce.
Placek jest pyszny i wcale nie jest bardzo słodki jakby się mogło wydawać.
Ja do polewy czekoladowej wkruszyłam dwa "Grześki" w polewoe z gorzkiej czekolady.
Składniki:+ Herbatniki + 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 galaretka wiśniowa+ słoik 900 ml jabłek prażonych+ Śniezka+ 200 ml mleka+ tortownica
WYKONANIE:Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścic w polowie wody wymieszać z jabłkami prażonymi i do lodówki.Galaretke wiśniową wymieszać w 1 szkl.wody.Jak stężeje wymieszać ją ze Śnieżką ( śnieżka i 200 ml mleka)i wylać na jabłka.Jak zastygnie posypać tartą czekoladą
♥ 1 duże opakowanie biszkoptów 350 g♥ 1 opakowanie mrożonych truskawek (w sezonie swieże)♥ 4 galaretki truskawkowe♥ 1 gotowy krem śmietankowy do tortów dr.Oetker♥ 1½ szklanki zimnego mleka ♥ 4 kostki startej mlecznej czekolady
Galaretki dobrze rozpuścić, w 3 szklankach gotowanej gorącej wody.Dobrze wystudzić,rozlać do dwóch naczyć na równe połowy.Blaszkę o rozmiarze 28x24, lub dowolnej wg uznania,wyłożyć folią aluminiową.Biszkopty rozkruszyć na dno blaszki, lub tortownicy(Prawie 1/2 paczki)z jednej porcji galaretki i z drugiej odlac około 3/4 szklanki zimnej galaretki i nasączyć rozkruszone biszkopty,wstawić na chwilę do lodówki.Mrożone truskawki, wsypać do wysokiego naczynia, rozbić drewniana pałką na miazgę.Wlać jedna porcję galaretki, do truskawek i dobrze wymieszać, wstawić na chwilkę do lodówki(uważać żeby się nie zsiadło)wylać gęstniejący mus truskawkowy na biszkopty.Do zimnego mleka,wsypać gotowy krem śmietankowy, ubijać 2 min na szybkich obrotach miksera.Gdy krem będzie gęsty ,dodać drugą porcję zimnej galaretki,wymieszać i wylać na mus truskawkowy.(troszkę zostawić do dekoracji)Na wierzch ułożyć biszkopty, lub rozkruszyć wg uznania,udekorować kremem, posypać czekoladą i przybrać truskawkami,wstawić na godzinę do lodówki.Ciacho jest pychotka! polecam i życzę Smacznego
zwykla-polka