Karkówka z grilla z sosem po cygańsku
Składniki
•
600 g karkówki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
1 papryczka chilli
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
1 łyżka masła
250 ml śmietany 30%
4 łyżki sosu chilli
Etapy przygotowania
1.
Opłucz mięso, osusz i pokrój w 1 cm grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą do karkówki Knorr. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny.
2.
Rozkrój chilli i paprykę, usuń nasionka, pokrój w plasterki. Dodaj posiekane listki tymianku i wszystko razem uduś na maśle. Dodaj śmietanę i sos chilli, wszystko razem chwilę pogotuj tak, aby śmietana odparowała o połowę, a sos zgęstniał
3.
Smaż lub grilluj mięso na silnym ogniu. Podawaj z ryżem przykryte sosem.
Karkówka z duszoną cebulą
2 łyżki Przyprawy do karkówki Knorr
500 g cebuli
2 łyżki masła
Pokrój karkówkę w centymetrowe plastry, rozbij lekko młotkiem i posyp Przyprawą do karkówki Knorr.
Pokrój cebulę w plastry i podduś z masłem na patelni, odstaw do ostudzenia.
Nałóż cebulę na mięso, całość zroluj, a następnie mięso przebij wykałaczką, tak przygotowane roladki smaż na grillu.
Marynata do karkówki
Składniki na 6 porcji
4 ząbki czosnku, jedna duża świeża cebula posiekana w kostke
3 łyżki sosu sojowego
2 duże kieliszki wina czerwonego wytrawnego
łyzka miodu rozpuszczona w filizance ciepłej wody
łyzka oliwy z oliwek
sól pieprz vegeta
łyżeczka musztardy
1 kg karkówki pokrojonej w plastry
posiekac cebule, rozmiażdzyć czosnek, posolic pokropic sosem sojowym dodać łyzeczke musztardy zalac winem rozpuścic miód w wodzie wszystko wymieszć
odstawic marynate na 24 h do lodówki, tak aby miód mógł sie przegryśc z pozostałymi składnikami
wstawic pokrojone mięso na 4 h do marynaty a następnie smazyć na grilu do miekkości. Karkówka bedzie winna, lekko ostra, i bardzo aromatyczna
4.
smacznego
Grillowana sałatka z cukinią
Przygotowanie: 5 minutPieczenie: 10-15 minutTrudność: łatweSkładniki na 4 porcje
1 cukinia
2 małe cebule
10-15 dag wędzonej piersi z indyka lub gotowanej szynki
przyprawy: np.mieszanka włoska
sół, pieprz
kilka kropel oliwy z oliwek
folia aluminiowa
Cebulę pokroić na krążki, a nastepnie porozdzielać na piórka. Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko wymieszać z paroma kroplami oliwy z oliwek (gdy chcemy mieć danie o jeszcze mniejszej liczbie kcal, to nie dodawajmy oliwy), solą pieprzem i przyprawami, lub ziołami. Sałatkę podzielić na 4 porcje, każdą z nich zawinąć w kieszeń z folii aluminiowej. Piec na grill'u około 10 min, przewracając w między czasie. Smacznego!!!
Kofte (Meat balls)
Przygotowanie: 10 minut + marynowaniePieczenie: 15 - 20 minutTrudność: łatweSkładniki na 10 porcji
1 kg mielonego mięsa
najlepiej 1/2kg baraniny + 1/2kg wieprzowiny lub wołowiny
...
ben.to