pasty_salatki_sosy.pdf

(485 KB) Pobierz
683915254 UNPDF
Pasta z wędzoną makrelą
Składniki :
- 1 nieduża wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 25 dag pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- natka pietruszki
- pieprz i sól
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą usmażyć na
margarynie. Ostudzić. Jajka również zetrzeć na tarce o dużych oczkach a natkę posiekać.
Rybę obrać ze skóry i ości, rozgnieść widelcem w misce. Dodać pozostałe składniki,
wymieszać i przyprawić do smaku. Pastą smarować pieczywo.
683915254.004.png
Pasta z sera białego
Składniki :
- 250 g twarogu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 jajka na twardo
- 1 mała cebula
- 1 łyżka suszonego oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Twaróg rozgnieść w misce widelcem, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno
posiekać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wymieszać.
Smarować pieczywo.
683915254.005.png
 
Pasta serowo-jajeczna
Składniki :
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kostka (250 g) białego półtłustego sera
- pęczek świeżego koperku
- majonez
- sól i pieprz
Ser rozgnieść widelcem w misce, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek posiekać. Dodać
majonez, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, smarować pieczywo.
683915254.006.png
Pasta z wędliną
Składniki (dla 4 osób):
- 200 g grubej kiełbasy (u mnie żywiecka)
- 100 g twardego sera żółtego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 100 g serka topionego (złoty ementaler)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Masło utrzeć z serkiem topionym, resztę składników przepuścić przez maszynkę do mielenia (lub
zmielić w blenderze), dodać do masła z serkiem i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
Smarować pieczywo.
683915254.001.png
 
Pasta tuńczykowa
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonez
- sól i pieprz
- ogórek
Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę
drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do tuńczyka, dodać majonez, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pastą smarować kromki chleba, dekorując każdą plasterkami ogórka.
683915254.002.png 683915254.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin