zupy_jednogarnkowe.pdf

(389 KB) Pobierz
683915191 UNPDF
Leczo
Składniki (na 4-5 sporych porcji):
- 1 duża cebula
- 2 średnie cukinie (około 20 cm długości)
- 2 papryki (najlepiej kolorowe: czerwona i żółta)
- ok. 3 łyżki oliwy (tyle, by delikatnie przykryć dno garnka)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (jeśli macie taką możliwość, to łyżeczkę słodkiej papryki zastąpcie
łyżeczką wędzonej)
- szczypta mielonej papryczki chili
- 1 litr passaty pomidorowej, albo domowego przecieru pomidorowego
- ok. 300-400 g ulubionej wędliny (kiełbaski, parówki, boczek, etc.)
Cebulę obrać i drobno posiekać. Cukinię pokroić w kostkę nie większą niż 1x1 cm. Paprykę pozbawić
gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w paseczki lub kostkę.
W większym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklić. Dołożyć
cukinię i 1 łyżeczkę soli. Mieszając smażyć około 3 minuty. Dodać pokrojoną paprykę, oraz
przyprawy: oregano i tymianek (rozetrzeć najpierw w dłoniach, żeby uwolnić aromat), paprykę w
proszku i małą szczyptę papryczki chili. Wymieszać dokładnie i smażyć kolejne 3 minuty. Zalać
wszystko passatą pomidorową i gotować przez 20 minut na średnim lub małym ogniu, mieszając co
jakiś czas.
W międzyczasie pokroić kiełbasę w plasterki i podsmażyć na patelni, na minimalnej ilości tłuszczu.
Wrzucić wędlinę do garnka. Doprawić pieprzem, a w razie potrzeby jeszcze dodatkowo solą i chili.
Gotować kolejne 15 minut.
Podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
683915191.001.png
Aromatyczna zupa curry
Składniki:
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 litr rosołu drobiowego
- 2 łyżki groszku konserwowego (użyłam mrożonego)
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na maśle. Zalać gorącym rosołem i gotować przez 10
minut. Dodać groszek, ryż i curry.
Śmietanę połączyć z mąką i szczyptą soli, dodać do zupy, zagotować. Przed podaniem posypać
koperkiem.
683915191.002.png
 
Krupnik z fasolą
Składniki (na 4 porcje):
- 120 g białej fasoli
- 100 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 250 g wędzonego boczku
- 1 marchew
- 1/4 małego selera
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić ją, zalać świeżą wodą
i gotować przez 30-40 minut.
Kaszę opłukać i wsypać do garnka z zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować od czasu do czasu
mieszając, przez 25 minut.
Boczek pokroić w kostkę. Kiedy fasola zmięknie, dodać do niej boczek i gotować razem jeszcze przez
20 minut.
Marchewkę pokroić w plasterki, seler w kostkę. Obsmażyć na smalcu, wrzucić do zupy i gotować
razem przez chwilkę (aż warzywa zmiękną). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec
gotowania dodać ugotowaną kaszę i natkę pietruszki.
683915191.003.png
 
Zupa z czerwonej fasoli
Składniki
* paczka czerwonej fasoli ok. 1/2 kg
* włoszczyzna (bez kapusty)
* 4-5 ziemniaków
* do wyboru: golonka, kość wieprzowa, schab
* przyprawy
Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia.
Następnie całość, razem z mięsem (można z rezygnować z wersji mięsnej) zagotowujemy i
zmniejszamy temperaturę. Po godzinie dodajemy pokrojone warzywa, ziemniaki w kostkę i gotujemy
do miękkości. Przyrządzamy zasmażkę - 5 dag tłuszczu, 2-3 łyżki mąki, woda. Zupę doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Podajemy posypana natką pietruszki, ew. z
pieczywem.
Zupa grochowa
Składniki
* paczka grochu łuskanego
* marchew, pietruszka, seler
* kawałek kiełbasy wędzonej
* 10 dag boczku wędzonego
* kilka ziemniaków
* kostka rosołowa, przyprawy
* 2 łyżki mąki
* ząbek czosnku
Groch namoczyć na kilka godzin. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (lubi
przywierać). Po godzinie dodajemy obrane warzywa, ziemniaki i kostkę rosołową. Kiełbasę kroimy w
kostkę i również dodajemy do zupy - można przesmażyć na patelni. Boczek kroimy w kostkę i
smażymy, dodajemy mąkę, sporządzamy zasmażkę, zagęszczamy nią zupę. Całość przyprawiamy
odciśniętym boczkiem, pieprzem i solą. Można również zupę przyrządzić bez zasmażki.
Zupa pieczarkowa
Składniki
* 30 dag pieczarek
* 1 cebula
* 5 dag masła
* 15 dag makaronu np. łazanki
* 2 łyżki śmietany
* natka pietruszki
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać na cebulę, udusić -
około 15 minut. Dolać wody (można bulion), zagotować. Na gotującą się zupę wrzucić makaron i
ugotować do miękkości. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, przyprawą typu, kucharek. Śmietanę
rozprowadzić w kilku łyżkach gorącej zupy i dodać do całości.
Uwaga!
Zupę można ugotować w wersji bez makaronu i podawać z bagietką.
Zupa ogórkowa
Składniki
* wywar mięsno-jarzynowy (można tylko jarzynowy)
* ryż (na 2 litry wywaru 3/4 szkl. ryżu)
* 7-8 ogórków kiszonych (lub gotowy przecier)
* 3 łyżki śmietany
* przyprawy,(sól, pieprz, kucharek)
* zielenina (natka pietruszki, koperek)
Ugotować wywar na kości z jarzynami. Można tylko ugotować wywar z samych jarzyn. Do wywaru
dodać zmielone ogórki kiszone lub gotowy przecier ogórkowy, wsypać wypłukany ryż, przyprawić i
gotować około 10 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę roztrzepaną w niewielkiej
ilości wywaru i całość doprowadzić do lekkiego zagotowania. Podawać zupę posypaną zieleniną.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin