Ciasta.pdf

(789 KB) Pobierz
683525057 UNPDF
Ciasto rodzynkowo-czekoladowe
Biszkopt:
* 8 jaj
* 3/4 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki tortowej
* łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
* 2 budynie czekoladowe
* 1/2 l + 1/4 szklanki mleka
* 1 kostka margaryny
* 1 dżem z czarnej porzeczki
Masa rodzynkowa:
* 1/2 kostki masła
* 40 dag rodzynek
* alkohol (rum lub wódka)
* 1 czekolada gorzka
* 1 czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać alkoholem na 24 godziny (muszą być przykryte ).
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać mąkę z
proszkiem i lekko zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w
piekarniku w 180 stopni.
Ugotować dwa budynie, wystudzić. Utrzeć kostkę margaryny i powoli po 1 łyżce
wkręcać zimny budyń. Roztopić 1/2 kostki masła z czekoladami, dodać odsączone
rodzynki. Biszkopt przeciąć na połowę, posmarować dżemem, następnie wyłożyć
masę budyniową, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć masę rodzynkową.
Wielkość blaszki 28 x 40 cm.
683525057.003.png
 
Tort Alicji z musem agrestowym
Składniki na biszkopt
* 6 jaj
* 6 łyżek mąki pszennej
* 1 łyżka maki ziemniaczanej
* 1/2 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1łyżka soku z cytryny
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki z proszkiem
do pieczenia i łyżkę soku z cytryny, wszystko delikatnie zamieszać i piec na
posmarowanej tortownicy około 25 minut w temp. 180 stopni. Wielkość tortownicy
29 cm.
Krem
* 3 żółtka
* budyń śmietankowy
* 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 kostka margaryny lub masła
* 3/4 litra musu z agrestu
* 1 galaretka agrestowa
* 1łyżka żelatyny
* 2 łyżki cukru
* mały słoik powideł śliwkowych
Ugotować budyń z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną, odstawić do wystudzenia.
Utrzeć masło lub margarynę, dodawać po łyżce zimnego budyniu - utrzeć na pulchną
masę.
Galaretkę rozpuścić 3/4 szklanki wody razem z żelatyną. Przestudzoną dodać do
musu agrestowego.
Mus agrestowy
Obrany i opłukany agrest gotować z niewielką ilością cukru. Miękki agrest zmiksować,
a następnie przetrzeć przez sito. Nakładać do słoików i pasteryzować około 20 minut.
Mus można wykorzystać do przyrządzania deserów, ciast itp.
683525057.004.png
Łączenie ciasta
Połowa biszkoptu - powidła śliwkowe - połowa kremu - mus agrestowy - druga
połowa biszkoptu - krem - przybrać wg uznania.
Snikers
Biszkopt
* 8 jaj
* 3/4 szklanki cukru
* 25 dag mąki
* 2 duże łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki wody
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia
przesiać przez sito do ubitych jaj. Na koniec dodać zimna wodę i całość lekko
zamieszać. Upiec biszkopt na blaszce 24x 42cm w temperaturze 175 stopni około 25-
30 minut. Blaszkę dobrze nasmarować i piec na papierze do pieczenia.
Ciasto orzechowe
* 25 dag orzechów grubo pokrojonych
* 5 białek
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka mąki
* 1 łyżka maki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i piec na blaszce tej samej wielkości co
biszkopt. Ciasto piec na papierze i papier zdjąć jeszcze z gorącego placka. Piec w
temperaturze 175 stopni około 25 minut.
683525057.005.png
Krem
* 1,5 szklanki mleka
* 5 żółtek (z ciasta orzechowego)
* 1/2 szklanki cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 kostki masła (margaryna+masło)
* 2 łyżki kakao
Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń - odstawić do
wystudzenia. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć na pulchną
masę. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części, do jednej
dodać kakao. Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
Złożenie ciasta
Połowa biszkoptu - połowa kremu - ciasto orzechowe - druga połowa kremu - druga
połowa biszkoptu - pozostały krem, posypać startą czekoladą.
Tort kokosowy
Składniki na 1 blat
* 4 białka
* 1/2 szklanki cukru
* 20 dag kokosu
* 1 łyżka mąki krupczatki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Piec na dużej tortownicy około 30
minut w temperaturze 150 stopni.
683525057.001.png
Pieczemy 3 lub 4 blaty, zależnie ile mamy białek.
Masa kawowa
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 2 kostki masła (można margarynę+masło)
* 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Jajka z cukrem ubić na parze, odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć, dodawać po
łyżce masy jajecznej. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, przestudzoną wkręcić do
masy. Na koniec wkręcić kieliszek spirytusu. Gotową masą przekładać blaty
kokosowe. Udekorować wg. własnej inwencji.
Placek królewski
Upiec biszkopt z 4 jaj:
* 4 jajka
* 10 dag cukru
* 5 łyżek maki tortowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę z proszkiem,
lekko zamieszać. Upiec ciasto w temperaturze 175 stopni, około 25 minut.
Ciasto I
* 25 dag orzechów mielonych
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki,
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia -łyżka bułki tartej
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka roztrzepane widelcem, dodać proszek do
pieczenia, orzechy, mąkę, bułkę tartą. Upiec placek.
683525057.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin