Zdrowe razowe bułeczki bakaliowe bez cukru.odt

(12 KB) Pobierz

Archiwum - Sierpień, 2013


Zdrowe razowe bułeczki bakaliowe bez cukru

10 sie

Przedwczoraj otrzymałam paczkę z bakaliami Kresto i olejem Rapso od – Świadomego odżywiania, od razu postanowiłam upiec coś słodkiego. Myślę, że w moich przepisach widać, że właśnie tą zasadą kieruję się w mojej kuchni. Nic nie trafia na mój talerz przypadkowo, wybieram produkty mało przetworzone, a jeśli sięgam po desery czy ciasta to tylko po te pieczone przeze mnie. Chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania z bakaliami i orzechami – ja używam ich w swojej kuchni codziennie . Co do właściwego przepisu – oto one w 100 % zdrowe słodkie razowe  bułeczki bakaliowe. Masa witamin, błonnika, makro i mikroelementów, słodka i smaczna, bez dodatku cukru.

Składniki:

8 sztuk:

       1 1/3 ( 200 g)  szklanki mąki pszennej razowej 1850

       3/4 szklanki rodzynek

       3/4 szklanki jogurtu naturalnego

       1/2 szklanki słonecznika

       1/3 szklanki oleju

       1/4 op. – 50 g tartych orzechów włoskich

       3 łyżki migdałów w słupkach

       1 jajo

       2 łyżeczki sody

       szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 210 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Sypkie składniki wymieszać z bakaliami.
  3. Wlać jogurt, olej , wbić jajo i wymieszać ciasto, podsypać mąką i uformować koło, spłaszczyć je na grubość 3 cm, pociąć na 8 części jak tort.
  4. Ułożyć na blasze i piec aż się zezłocą od 10-12 minut.
  5. Podawać z czym lubicie.

 Tak wygląda gotowe ciasto:

Takie bułeczki długo zachowują świeżość. Są idealne dla dzieci i osób ograniczających cukier.

oto bakalie których użyłam


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin