uczta2.txt

(89 KB) Pobierz
Uczta Wegetariańska - cz. 2 (http://uczta.vege.pl/)     
(c) 1999-2003 Kinga 'Cintamani' Błaszczyk-Wójcicka

*****************************
*  Częć 2. (od odcinka 47) *
*****************************


więto pomidora

Co roku ze znajomymi urzšdzamy w ogrodzie ucztę, na której podajemy tylko potrawy z pomidorów. Każdego lata wypróbowujemy nowe przepisy, sš jednak potrawy, które należš do stałego menu tego pomidorowego więta.

SMAŻONE ZIELONE POMIDORY

1/2 kg zielonych pomidorów
3/4 szkl. mški
1/4 szkl. mški kukurydzianej (polenty)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody sodowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia 

Do miski przesiej oba rodzaje mški i proszek do pieczenia. Dodaj sól i pieprz. Powoli dolewaj na przemian mleko i wodę. Cały czas miksuj. Powiniene otrzymać gęste nalenikowe ciasto.
Pomidory umyj i pokrój w 1-centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzej olej, tak aby pokrywał dno 1-centymetrowš warstwš. Plastry pomidorów zanurzaj w ciecie i smaż z obu stron po 2 minuty. Odsšcz na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe, a najlepiej goršce.
Ze smażonymi zielonymi pomidorami powinno być tak, że to twoi gocie czekajš na pomidory, a nie na odwrót.

Zielone pomidory to nie specjalna odmiana, ale po prostu niedojrzałe czerwone. 


POMIDOROWA SAŁATKA Z MELONEM

3 twarde pomidory
1/2 melona miodowego
1 mały ogórek szklarniowy
garć listków mięty
1 szkl. jogurtu naturalnego
wieżo zmielony pieprz
szczypta cynamonu 

Warzywa i miętę umyj. Obierz melona i ogórek. Pomidory pokrój w ósemki, miętę drobno posiekaj. Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mišższ melona potnij na kulki specjalnym nożem (jeli go nie masz, kwadraty będš równie smaczne).
Wymieszaj pomidory, melona i ogórek w szklanej misce. Dodaj do jogurtu cynamon i posiekanš miętę. Polej sosem sałatkę. Posól i popieprz do smaku. Podawaj natychmiast. 


POMIDORY ZAPIEKANE Z BAKŁAŻANEM

1/2 kg małych pomidorów
2 bakłażany
1/4 kg sera mozzarella
1/2szkl. oliwy z oliwek
4 łyżki mški
garć listków bazylii
wieżo zmielony pieprz
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka suszonego oregano 

Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry o gruboci 1 cm. Obtocz w mšce. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż na niej bakłażany z obu stron (po 2-3 minuty) na złoty kolor. Wyłóż na papierowy ręcznik i odsšcz. Popieprz i posól.
Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Mozzarellę pokrój w kršżki wielkoci plasterków pomidora. Nasmaruj blaszkę do pieczenia masłem. Ułóż na niej plasterki bakłażana, na każdym z nich poukładaj plasterek pomidora, sera i umyty listek bazylii. Posyp wszystko oregano i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno. 


CUKINIA I PAPRYKA W POMIDORACH

2 małe cukinie zielone
1 mała cukinia żółta
1 kg pomidorów
1/2 kg papryki zielonej
1 chili
1 łyżka słodkiej papryki
po 1 łyżce posiekanych wieżych lici bazylii i oregano
1 łyżka wieżo zmielonego pieprzu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mietany
szczypta cynamonu
1 łyżeczka bršzowego cukru 

Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i paprykę pokrój w centymetrowš kostkę. Chili rozkrój, usuń ze rodka pestki i pokrój w cienkie paseczki Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło i olej. Wsyp pokrojone chili, posmaż pół minuty, dodaj słodkš paprykę, zamieszaj i wsyp cukinię i paprykę. Wymieszaj dokładnie, zalej odrobinš wody i du pod przykryciem, aż warzywa zmięknš, około 10 minut. Wtedy dodaj pomidory, pieprz, cynamon i cukier. Gotuj następne 5-7 minut, aż pomidory utworzš gęsty sos. Na koniec dodaj posiekane zioła i mietanę. Wymieszaj i zagotuj jeszcze raz.
Podawaj ciepłe z kromkami wieżego chleba z masłem. 

 Przez dodanie chili danie staje się pikantne. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z chili lub dodaj małš papryczkę pepperoni, która nie jest tak ostra. 


POMIDOROWE KORECZKI

4 pomidory
2 małe oscypki
4 kiszone ogórki
1 awokado
1 żółta papryka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 

Oscypki, pomidory, ogórki, awokado i paprykę pokrój w półtoracentymetrowš kostkę. Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków ponadziewaj ser i warzywa (po 1 kawałku sera i każdego z warzyw). Posyp koreczki pieprzem ziołowym, oregano i odrobinš soli. Pozostaw na 15 minut, aby "się przegryzły". 



Kukurydza

 
GRILLOWANA KUKURYDZA Z MASŁEM ZIOŁOWYM

8 kolb kukurydzy
1 kostka masła
po 1 łyżeczce posiekanych lici oregano, bazylii i pietruszki 

Odwiń kukurydzę z wierzchnich lici, jednak nie odrywaj ich. Usuń wszystkie włókna okrywajšce kolby. Złóż licie z powrotem.
Każdš kukurydzę w dwóch miejscach obwišż sznurkiem.
Włóż kolby na 20 minut do zimnej wody, aby niš nasiškły. Żeby nie wypływały na powierzchnię, postaw na nich np. miseczkę z wodš.
Wyjmij kukurydzę z wody, otrzšnij i połóż na grill. Należy jš grillować 20 minut bezporednio nad rozżarzonymi węglami, jednak tak, aby ogień zbytnio jej nie dosięgał. W ten sposób ziarna kukurydzy pod lićmi ugotujš się, a odrobinę przypalone licie dodadzš im aromatu.
Podczas grillowania kukurydzę obracaj co jaki czas.
Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i pieprzem i nałóż do malutkich miseczek. Obierz kukurydzę i podawaj z masłem do smarowania lub maczania. 


SAŁATKA Z KUKURYDZY

1 szkl. jogurtowego majonezu (bezjajecznego)
pieprz
2 kolby kukurydzy
1 mały wieży ananas 

Kukurydzę oczyć z lici i włókien, gotuj w wodzie z 1 płaskš łyżeczkš cukru 15 minut. Wyjmij z garnka i zostaw do ostygnięcia.
Z ananasa obetnij licie, obierz go i pokrój w półtoracentymetrowš kostkę. Do obierania ananasa najlepiej używać specjalnego noża, który można kupić w większoci sklepów gospodarstwa domowego.
Z kolb kukurydzianych zetnij ziarna. Najłatwiej to zrobisz ostrym nożem, opierajšc kolbę kukurydzy węższym końcem na deseczce do krojenia i tnšc ziarna tuż u ich nasady, trochę na ukos, bo wtedy łatwiej odchodzš.
Wymieszaj kukurydzę z ananasem i majonezem. Dodaj pieprzu i soli do smaku.Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Oczywicie można sałatkę przyrzšdzić z kukurydzy i ananasa z puszki. Wtedy należy wzišć po równej objętoci dokładnie odsšczonej kukurydzy i ananasa. Jednak wieże warzywa i owoce smakujš lepiej. 


KUKURYDZA NA OSTRO Z PIEKARNIKA

8 kolb kukurydzy
6 łyżek oliwy z oliwek
pieprz cayenne
4 duże pomidory
1 małe chili
1/4 szkl. zielonych oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mietany
1 łyżeczka masła
szczypta cukru 

Kolby oczyć z lici i włókien, umyj. Gotuj w osolonej wodzie 15 minut.
Pomidory sparz, obierz, usuń ogonki i drobniutko posiekaj.
Oliwki odlej z zalewy i posiekaj jak najdrobniej.
Chili rozkrój, usuń pestki (najlepiej pod bieżšcš zimnš wodš) i również drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i masło, dodaj posiekane oliwki i chili, smaż 2 minuty, po czym dorzuć pomidory. Przykryj i du pomidory do czasu, aż się rozpadnš i utworzš gęsty sos. Wtedy dodaj mietanę, oregano, szczyptę cukru i sól do smaku. Zamieszaj i zagotuj jeszcze raz.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Kukurydzę odsšcz z wody. Każdš kolbę posyp pieprzem cayenne i solš, nasmaruj oliwš z oliwek. Poukładaj kolby na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia odwróć kolby.
Podawaj z miseczkš sosu pomidorowego, którym należy smarować kukurydzę.
Sos pomidorowy niektórym może wydawać się zbyt ostry. Można zrezygnować z chili lub zmniejszyć jego iloć, a pieprz cayenne zastšpić zwykłym. 


SZPINAK Z KUKURYDZĽ I OSCYPKIEM

1/2 kg wieżego szpinaku
1/2 kg mrożonego
2 małe oscypki
200 g serka wiejskiego (cottage cheese)
1 kolba kukurydzy
4 łyżki mietany
2 łyżki masła
1 łyżeczka mški
po 1 płaskiej łyżeczce mielonej papryki, kolendry i pieprzu 

wieży szpinak dokładnie umyj, odrzuć łodyżki, a licie drobno posiekaj.
Kukurydzę oczyć z lici i włókien, ugotuj w osolonej wodzie do miękkoci (10-12 minut). Wyjmij i zostaw, aż ostygnie. Następnie nożem zetnij z kolby ziarna (por. przepis na sałatkę).
Oscypek pokrój w kostkę i usmaż go na rumiano z każdej strony na suchej patelni teflonowej.
W garnku rozgrzej masło, wsyp przyprawy, smaż przez parę sekund, mieszajšc, i natychmiast dodaj posiekany wieży szpinak. Wymieszaj dokładnie, przykryj i du przez 5 minut. W razie potrzeby podlewaj szpinak wodš, jednak najczęciej posiekane licie bardzo szybko puszczajš sok.
Dodaj do garnka pokruszony mrożony szpinak (nie rozmrażaj wczeniej!). Gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
Wymieszaj dokładnie mietanę z mškš tak, aby nie było grudek. Wlej mietanę do szpinaku, dodaj ziarna kukurydzy, zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dorzuć wiejski serek i podsmażony oscypek. Dosól do smaku.
Podawaj z ryżem, kaszš wiejskš ugotowanš na sypko albo z bagietkš.



Dynia


KOSTKI DYNI Z GUJARAT

1 kg dyni
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżeczki bršzowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
ew. garć posiekanych lici kolendry 

Gujarat to stan w północnych Indiach. Jego kuchnia słynie z najlepszych dań warzywnych podawanych z plackami. Przepis pochodzi od Alamelu, indyjskiej chłopki, która mnie gociła podczas mojej pierwszej podróży do Indii. 
Dynię obierz, usuń mišższ z pestkami, resztę pokrój w półtoracentymetrowe kostki. 
W woku lub głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć nasiona kozieradki i smaż chwileczkę, aż lekko ciemniejš. Uważaj, aby nie przypalić nasion, bo stajš się czarne i gorzkie. 
Wrzuć do garnka dynię i szybko zamieszaj. Dodaj kurkumę, ostrš paprykę, kolendrę i 1,5 łyżeczki soli. Zalej wszystko szklankš wody, wymieszaj i przy...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin