Jaja w koszulkach w sosie kawiorowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.4 jaja,3 lyzki octu winnego,1 l wody.Sos:3 zoltka,300 ml smietanki,60 g kawioru czarnego,sok z 1/2 cytryny,50 ml bialego wytrawnego wina,sol.1. Na wolnym ogniu, ciagle mieszajac, odparowac smietanke o polowe. Zoltkautrzec z winem i polaczyc z odparowana smietanka. Doprawic sola i sokiem cytrynowym, wymieszac starannie i odstawic w cieple miejsce.2. Wode polaczyc z octem i zagotowac. Jaja wbijac po jednym do filizanki, poczym ostroznie wlewac do wrzacej wody. Gotowac 3-5 min (w zaleznosci od tegoczy zoltka maja byc mniej lub bardziej sciete). Ugotowane jaja wyjmowac zwody luzka cedzakowa i osuszyc na sciereczce. Wystajace strzepy scietegobialka odciac i odrzucic.3. Sos wymieszac z kawiorem. Jaja podawac na grzankach, polane sosem i przybrane i przybrane kawiorem czarnym i czerwonym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 14.
christo.monte