Domowe zapiekanki(1).doc

(101 KB) Pobierz
Domowe zapiekanki

Domowe zapiekanki

 

 

Składniki:

 

·         30dag pieczarek

·         1 średnia cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1/3 papryczki chili

·         1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany

·         sól

·         pieprz

·         przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie lub bazylia + tymianek + oregano + rozmaryn

·         20 - 30dag sera żółtego

·         oliwa

·         1 duża bagietka

·         keczup

 

 

 

1.     Obrać pieczarki, cebulę, czosnek. Oczyścić papryczkę chili.

2.     Cebulę pokroić w kostkę, a papryczkę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wszystko zeszklić na rozgrzanej oliwie.

3.     W czasie kiedy cebula, czosnek, chili będą na patelni przygotować pieczarki. Rozdrobnić w blenderze lub pokroić na cienkie plasterki, w zależności od upodobania.

4.     Pieczarki dodać do reszty składników na patelni i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min, mieszając co chwilę. Około 5 minut przed końcem doprawić do smaku

i lekko odparować.  Na koniec dodać śmietanę, wymieszać, poddusić ok. 1 minuty, wyłączyć.

5.     W czasie duszenia pieczarek rozdrobnić ser w blenderze lub zetrzeć na tarce.

6.     Bagietkę przeciąć wzdłuż i nałożyć farsz.

7.     Posypać serem, włożyć do piekarnika ok. 180 st. C. Kiedy ser się rozpuści wyjąć zapiekanki.

8.     Polać keczupem lub majonezem i wcinać.

        Życzę smacznego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin