Biała kiełbasa z makaronem-zapiekanka
Składniki
Na 4 osoby bierzemy :4 sztuki białej kiełbasy40 dag makaronu ( ja wzięłam kokardki)2 cebule4 ząbki czosnkuolejpieprzmielona słodka paprykajarzynkasporo majeranku
Kiełbaskę umyć, ponakłuwać gęsto czubkiem ostrego noża i podsmażyć na tłuszczu na rumiano.Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu udusić posiekaną cebulę.Pod koniec dodać paprykę (sporo, dla koloru makaronu).Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu - nie musi być miękki.Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka.Dodać cebulę z papryką, a na patelnię nalać odrobinę wody, zagotować i z całym smakiem po smażeniu dodać do makaronu.Przyprawić majerankiem, jarzynką i wymieszać.Pokosztować i ewentualnie doprawić do smaku.Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania (np. prodiża wyłożonego papierem do pieczenia).Na wierzchu ułożyć kiełbaskę. Na kiełbaskę wycisnąć przez praskę czosnek i posypać go obficie czarnym, zmielonym pieprzem.Zapiekać do zrumienienia czosnku (ok. 30 min.). Bardzo uważać, bo łatwo się przypala.Można wziąć po dwa ząbki czosnku na każdą kiełbaskę i po dwie kiełbaski na osobę...Ja podaję z ogórkirm konserwowym lub kiszonym. Smacznego.Przepis pochodzi z programu
telewizyjnego ale ja go dostałam od mojej siostry.
christo.monte