Biała kiełbasa z makaronem-zapiekanka.docx

(37 KB) Pobierz

Biała kiełbasa z makaronem-zapiekanka

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=32040  http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=32041



Na 4 osoby bierzemy :

4 sztuki białej kiełbasy
40 dag makaronu ( ja wzięłam kokardki)
2 cebule
4 ząbki czosnku
olej
pieprz
mielona słodka papryka
jarzynka
sporo majeranku

Kiełbaskę umyć, ponakłuwać gęsto czubkiem ostrego noża i podsmażyć na tłuszczu na rumiano.
Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu udusić posiekaną cebulę.
Pod koniec dodać paprykę (sporo, dla koloru makaronu).
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu - nie musi być miękki.
Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka.
Dodać cebulę z papryką, a na patelnię nalać odrobinę wody, zagotować i z całym smakiem po smażeniu dodać do makaronu.
Przyprawić majerankiem, jarzynką i wymieszać.
Pokosztować i ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania (np. prodiża wyłożonego papierem do pieczenia).
Na wierzchu ułożyć kiełbaskę. Na kiełbaskę wycisnąć przez praskę czosnek i posypać go obficie czarnym, zmielonym pieprzem.
Zapiekać do zrumienienia czosnku (ok. 30 min.). Bardzo uważać, bo łatwo się przypala.
Można wziąć po dwa ząbki czosnku na każdą kiełbaskę i po dwie kiełbaski na osobę...

Ja podaję z ogórkirm konserwowym lub kiszonym. Smacznego.

Przepis pochodzi z programu

telewizyjnego ale ja go dostałam od mojej siostry.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin