Zapiekanka cebulowa z mięsem
Składniki
- 600 g cebuli- 4 łyżki oleju- 300 g pomidorów- 500 g mielonego mięsa- 2 łyżki koncentratu pomidoroweg- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku- sól, pieprz- ok. 3 łyżki siekanego szczypiorku- 40 g mąki- 30 g masła- 1/4 l mleka- 60 g żółtego sera
1. Cebulę obrać, pokroić w palstry po czym dusić 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni odsączając z oleju.2. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki a następnie drobno pokroić w kosteczkę.3. Na oleju po smażeniu cebuli podsmażyć mięso na duzym ogniu. Dodać pomidory, koncentrat, parykę i szczypiorek. 4. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżeczki mąki i trochę wody (ok. 4 łyżek). Wszystko dusić ok. 6-7 minut.5. Mięso wymieszać z cebulą i przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.6. Masło roztopić na patelni, dodać resztę mąki i chwilę zasmażać. Następnie dodać mleko, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodać starty ser i dokłdanie wymieszać.7. Sosem polać zapiekankę i piec 25-30 minut w 200 stopniach.Przed podaniem posypać natką lub szczypiorkiem.
christo.monte