Mięsna zapiekanka z pieczarkami i czerwoną papryką
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa 2 średnie cebule 1/2 kg pieczarek sól pieprz 2 czerwone papryki Sos: 400 ml śmietany 18% 1 łyżka majonezu 4-5 ząbków czosnku sól pieprz Dodatkowo: 10 dag żółtego sera
Sposób wykonania:
Mięso mielone podsmażyć na oleju (2 łyżki). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić (na 2 łyżach oleju, na osobnej patelni). Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Następnie dodać sól, pieprz i razem smażyć, aż woda odparuje. Na osobnej patelni zrumienić pokrojoną w paski czerwoną paprykę (też na 2 łyżkach oleju).
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Układać w nim przygotowane składniki w następującej kolejności: warstwę mielonego mięsa, cebulę z pieczarkami i czerwoną paprykę.
Śmietanę połączyć z majonezem. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Zapiekać przez około 20 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, posypać startym żółtym serem na tarce o dużych oczkach i włożyć jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Smacznego.
christo.monte