Mięsna zapiekanka z pieczarkami i czerwoną papryką.docx

(13 KB) Pobierz

Mięsna zapiekanka z pieczarkami i czerwoną papryką

Składniki:

1/2 kg mielonego mięsa
2 średnie cebule
1/2 kg pieczarek
sól
pieprz
2 czerwone papryki
Sos:
400 ml śmietany 18%
1 łyżka majonezu
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
10 dag żółtego sera

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Mięso mielone podsmażyć na oleju (2 łyżki). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić (na 2 łyżach oleju, na osobnej patelni). Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Następnie dodać sól, pieprz i razem smażyć, aż woda odparuje. Na osobnej patelni zrumienić pokrojoną w paski czerwoną paprykę (też na 2 łyżkach oleju).

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Układać w nim przygotowane składniki w następującej kolejności: warstwę mielonego mięsa, cebulę z pieczarkami i czerwoną paprykę.

Śmietanę połączyć z majonezem. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Zapiekać przez około 20 minut.

Następnie wyjąć z piekarnika, posypać startym żółtym serem na tarce o dużych oczkach i włożyć jeszcze do piekarnika na 5 minut.

Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin