Domowe zapiekanki
Składniki:
· 30dag pieczarek
· 1 średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· 1/3 papryczki chili
· 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
· sól
· pieprz
· przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie lub bazylia + tymianek + oregano + rozmaryn
· 20 - 30dag sera żółtego
· oliwa
· 1 duża bagietka
· keczup
1. Obrać pieczarki, cebulę, czosnek. Oczyścić papryczkę chili.
2. Cebulę pokroić w kostkę, a papryczkę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wszystko zeszklić na rozgrzanej oliwie.
3. W czasie kiedy cebula, czosnek, chili będą na patelni przygotować pieczarki. Rozdrobnić w blenderze lub pokroić na cienkie plasterki, w zależności od upodobania.
4. Pieczarki dodać do reszty składników na patelni i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min, mieszając co chwilę. Około 5 minut przed końcem doprawić do smaku
i lekko odparować. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać, poddusić ok. 1 minuty, wyłączyć.
5. W czasie duszenia pieczarek rozdrobnić ser w blenderze lub zetrzeć na tarce.
6. Bagietkę przeciąć wzdłuż i nałożyć farsz.
7. Posypać serem, włożyć do piekarnika ok. 180 st. C. Kiedy ser się rozpuści wyjąć zapiekanki.
8. Polać keczupem lub majonezem i wcinać.
Życzę smacznego
christo.monte