Schab ze śliwką i sosem.docx

(24 KB) Pobierz

Schab ze śliwką i sosem

Składniki

SKŁADNIKI DO MARYNATY:

* 1 łyżeczka musztardy (ja daję Dejion)
* trochę pieprzu
* trochę oleju
* zioła prowansalskie
* czosnek granulowany

ok 1200g SCHABU BEZ KOŚCI może być ze skókrką tłustą (ja takie kupuje)
ok 5-6 śliwek do schabu i ok 4 do sosu
sól
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
woda

SKŁADNIKI DO SOSU:

* sos z pieczeni
* woda z ziemniaków ugotowanych
* mąka do zagęszczenia
* 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Ziół prowansalskich,czosnku i pieprzu dajemy tak nie za dużo.Musi nam wyjść sosik do mięsa.
W mięsku na środku robimy dziure nożem i wsadzamy tam 5-6 śliwek.
Schab nacieramy wcześniej sol z każdej strony.Ja używam do tego gruboziarnistej.Potem mięśo polewamy marynatą,wsmarowujemy ją w mięso i odstawiamy na 1,5h -2h.

Piekarnik rozgrzewamy do 200C na termoobiegu.

Mięsko wsadzamy do brytwanki skórką w dół.Do naczynia wlewamy wody do ok połowy mięsa.Do wody dajmy 4 śliwki,liść laurowy i zielę angielskie.Wsadzamy do piecyka.Pieczemy ok 30-40 min a potem odwracamy mięsko skórka do góry.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=83696

I pieczemy dalej 1h caly czas bez przykrycia.Ja jakieś 10 min przed końcem daję na grill jeszcze aby skórkę podpiec.

SOS:

Po upieczeniu sos wytrącony z pieczeni zlewam do garnka.Dodaje do tego wode z ugotowanych ziemniaków do obiadu.Zaciągam to mąka,aby zagęscić.Ja dodaje do tego jeszcze 2 krople takiego koloru do sosów,ale nie wiem czy w PL on jest.Dla wyrównania smaku dodaję łyżeczke cukru.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin