Schab ze śliwką i sosem
Składniki
SKŁADNIKI DO MARYNATY:* 1 łyżeczka musztardy (ja daję Dejion)* trochę pieprzu* trochę oleju* zioła prowansalskie* czosnek granulowanyok 1200g SCHABU BEZ KOŚCI może być ze skókrką tłustą (ja takie kupuje)ok 5-6 śliwek do schabu i ok 4 do sosusól2 ziela angielskie1 liść laurowywodaSKŁADNIKI DO SOSU:* sos z pieczeni* woda z ziemniaków ugotowanych* mąka do zagęszczenia* 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Ziół prowansalskich,czosnku i pieprzu dajemy tak nie za dużo.Musi nam wyjść sosik do mięsa.W mięsku na środku robimy dziure nożem i wsadzamy tam 5-6 śliwek.Schab nacieramy wcześniej sol z każdej strony.Ja używam do tego gruboziarnistej.Potem mięśo polewamy marynatą,wsmarowujemy ją w mięso i odstawiamy na 1,5h -2h.Piekarnik rozgrzewamy do 200C na termoobiegu.Mięsko wsadzamy do brytwanki skórką w dół.Do naczynia wlewamy wody do ok połowy mięsa.Do wody dajmy 4 śliwki,liść laurowy i zielę angielskie.Wsadzamy do piecyka.Pieczemy ok 30-40 min a potem odwracamy mięsko skórka do góry.I pieczemy dalej 1h caly czas bez przykrycia.Ja jakieś 10 min przed końcem daję na grill jeszcze aby skórkę podpiec.SOS:Po upieczeniu sos wytrącony z pieczeni zlewam do garnka.Dodaje do tego wode z ugotowanych ziemniaków do obiadu.Zaciągam to mąka,aby zagęscić.Ja dodaje do tego jeszcze 2 krople takiego koloru do sosów,ale nie wiem czy w PL on jest.Dla wyrównania smaku dodaję łyżeczke cukru.
christo.monte