Sos myśliwsk1.doc

(30 KB) Pobierz
Sos myśliwski

Sos myśliwski

 

5/3 wywaru i mięsa lub kości, 1 dag grzybów suszonych,
5 dag ogórków konserwowych, 6-8 dag cebuli (dymki), tłuszcz, 4 dag szynki wędzonej, 3 dag masła lub margaryny, 3 dag maki,


2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżki czerwonego wina wytrawnego, sól, pieprz, papryka mielona, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i przyprawa do zup do smaku.




Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć i pokrajać w paseczki razem z ogórkiem. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, połączyć z pokrajaną -w paseczki szynką, podsmażyć. Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować dodać cebulę z szynką i koncentrat pomidorowy, gotować 6-8 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać grzyby, wino i przyprawy, doprawić do smaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin