Sos Choron.doc

(20 KB) Pobierz
Sos Choron

Sos Choron


2 żółtka,
10 dag masła,
2 dag pasty pomidorowej,
2 małe cebulki,
2 łyżki octu winnego,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanego świeżego estragonu lub 1/2łyżeczki suszonego,sól,
pieprz.

Ocet z posiekanymi drobno cebulkami, czosnkiem i estragonem gotować tak długo, aż zostanie połowa płynu. Następnie płyn przecedzić do garnuszka, ostudzić, dodać żółtka i 1 łyżeczkę masła. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60 st.C) i oba naczynia postawić na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć. Zdjąć naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i dalej ubijać sos, dodając po kawałku masło, aż powstanie gęsta i gładka masa. Na samym końcu dodać pastę pomidorową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin