Lasagna al Forno 130 dag gotowego makaronu Lasagna,35 dag startego sera mozzarella,3 łyżki startego parmezanu,1 szklanka czarnych oliwek.SOS MIĘSNY :40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,25 dag mielonej wołowiny,15 dag pasty pomidorowej,50 dag pomidorów,2 cebule,2 ząbki czosnku,2 łyżeczki bazylii,2 łyżeczki cukru,1 łyżka oleju,sól,pieprz.SOS SEROWY :1 jajko,10 dag serka homogenizowanego,2 łyżki natki pietruszki,1/2 łyżeczki soli.Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić.Przygotować sos mięsny: cebulę i czosnek obrać,opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. Wrondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek,kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone obrane i pokrojone pomidory pastę pomidorowącukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniecduszenia doprawić solą i pieprzem.Przygotować sos serowy: w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami:·makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron,pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiowąi wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.
Lasagna al Forno I
30 dag gotowego makaronu lasagna,35 dag startego sera mozzarella,3 łyżki startego parmezanu,1 szklanka czarnych oliwek.SOS MIĘSNY :40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,25 dag mielonej wołowiny,15 dag pasty pomidorowej,50 dag pomidorów,2 cebule,2 ząbki czosnku,2 łyżeczki bazylii,2 łyżeczki cukru,1 łyżka oleju,sól,pieprz.SOS SEROWY :1 jajko,10 dag serka homogenizowanego,2 łyżki natki pietruszki,1/2 łyżeczki soli.Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić.Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać,opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. Wrondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek,kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodaćsparzone,obrane i pokrojone pomidory,pastę pomidorowącukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bezprzykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniecduszenia doprawić solą i pieprzem.Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serekhomogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami :makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron,pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaronposypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiowąi wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciemzdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.
MM
Lasagna al Forno II
40 dag (2 szklanki) mąki,4 dag drożdży,3/4 szklanki mleka,3 żółtka,5 dag (3 łyżki) cukru do ciasta,13 dag margaryny,1 kg rabarbaru,5 dag (3 łyżki) cukru do rabarbaru,łyżka tartej bułki,mielony cynamon,tłuszcz do formyDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki.Rozczyn zostawić do wyrośnięcia Margarynę roztopić i przestudzić. Żółtkautrzeć z cukrem. Przesiać mąkę do miski, dodać utarte żółtka, wyrośniętyrozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniecwyrabiania dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznieodstawać od miski i od ręki. Przykryć czystą ściereczką. Odstawić dowyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar drobno pokroić, dodać niewielką ilośćwody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze pogotować, abypowstała marmoladka. Do wystudzonej marmolady wsypać łyżkę bułki. Możnateż dodać trochę cynamonu. Wymieszać. Z wyrośniętego ciasta wałkowaćokrągłe placki, kroić je promieniście na osiem części. Na każdej części naobwodzie koła kłaść marmoladkę rabarbarową i zwijać rogaliki. Ułożyć je nawysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia Posmarowaćroztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio gorącympiekarniku około 30 min.
Bosiney