Lasagna al Forno 1.doc

(26 KB) Pobierz
Lasagna al Forno 1

Lasagna al Forno 1
30 dag gotowego makaronu Lasagna,
35 dag startego sera mozzarella,
3 łyżki startego parmezanu,
1 szklanka czarnych oliwek.

SOS MIĘSNY :
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,
25 dag mielonej wołowiny,
15 dag pasty pomidorowej,
50 dag pomidorów,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,
sól,
pieprz.

SOS SEROWY :
1 jajko,
10 dag serka homogenizowanego,
2 łyżki natki pietruszki,
1/2 łyżeczki soli.

Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić.
Przygotować sos mięsny: cebulę i czosnek obrać,
opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W
rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek,
kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać
sparzone obrane i pokrojone pomidory pastę pomidorową
cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez
przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec
duszenia doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos serowy: w miseczce wymieszać serek
homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.
W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami:·makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron,
pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron
posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową
i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.

 

 

 

Lasagna al Forno I


30 dag gotowego makaronu lasagna,
35 dag startego sera mozzarella,
3 łyżki startego parmezanu,
1 szklanka czarnych oliwek.

SOS MIĘSNY :
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,
25 dag mielonej wołowiny,
15 dag pasty pomidorowej,
50 dag pomidorów,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,
sól,
pieprz.

SOS SEROWY :
1 jajko,
10 dag serka homogenizowanego,
2 łyżki natki pietruszki,
1/2 łyżeczki soli.

Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić.
Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać,
opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W
rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek,
kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać
sparzone,obrane i pokrojone pomidory,pastę pomidorową
cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez
przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec
duszenia doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek
homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.
W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami :
makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron,
pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron
posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową
i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem
zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.



MM
 

Lasagna al Forno II


40 dag (2 szklanki) mąki,
4 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
3 żółtka,
5 dag (3 łyżki) cukru do ciasta,
13 dag margaryny,
1 kg rabarbaru,
5 dag (3 łyżki) cukru do rabarbaru,
łyżka tartej bułki,
mielony cynamon,
tłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki.
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia Margarynę roztopić i przestudzić. Żółtka
utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty
rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec
wyrabiania dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie
odstawać od miski i od ręki. Przykryć czystą ściereczką. Odstawić do
wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar drobno pokroić, dodać niewielką ilość
wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze pogotować, aby
powstała marmoladka. Do wystudzonej marmolady wsypać łyżkę bułki. Można
też dodać trochę cynamonu. Wymieszać. Z wyrośniętego ciasta wałkować
okrągłe placki, kroić je promieniście na osiem części. Na każdej części na
obwodzie koła kłaść marmoladkę rabarbarową i zwijać rogaliki. Ułożyć je na
wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia Posmarować
roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym
piekarniku około 30 min.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin