Dieta a cholesterol.docx

(55 KB) Pobierz

Dieta a cholesterol

zalecenia dietetyczne1.    Urozmaicaj swoją dietę.
Nie ma takiego produktu, który zawierałby wszystkie potrzebne organizmowi składniki, a jest ich około 60. Powinieneś codziennie jeść produkty znajdujące się w każdej z pięciu grup produktów spożywczych:

·         zboża (pieczywo, makaron, kasza),

·         nabiał (mleko, kefir, jogurt, twaróg),

·         mięso, ryby, jaja i  nasiona strączkowe,

·         tłuszcze (oliwa, olej),

·         warzywa i owoce

2.    Wybieraj pokarmy z niską zawartością tłuszczów nasyconych.
Wszystkie pokarmy zawierające tłuszcze posiadają różne proporcje tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Tłuszcze nasycone zwiększają stężenie cholesterolu we krwi bardziej niż jakiekolwiek inne składniki pokarmowe.

3.    Jedz co najmniej 500 gramów warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach .
Zapewniasz wtedy swojemu organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów i błonnika.

4.    Zwróć uwagę na witaminy A, C, E i kwas foliowy oraz witaminę B6 i B12.
Działają one przeciwmiażdżycowo, gdyż hamują utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych i przekształcanie ich w nasycone kwasy tłuszczowe.

co mozna jeśc5.    Zwiększ w diecie ilość magnezu, selenu i wapnia.
Pierwiastki te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, potas dodatkowo odpowiada za prawidłową akcję serca, a wapń za jego kurczliwość.

6.    Zwiększ ilość spożywanego błonnika.
Błonnik czyli włókno roślinne, pochodzące ze ścian komórkowych roślin, mimo, że nie ulega strawieniu i nie jest dla człowieka źródłem składników odżywczych, odgrywa w organizmie istotną rolę. Błonnik przechodzi przez przewód pokarmowy w stanie praktycznie nie zmienionym, po drodze wchłaniając wodę, pęczniejąc, daje uczucie sytości i jednocześnie ułatwiając wypróżnianie się i eliminowanie szkodliwych produktów przemiany materii

7.    Jedz więcej ryb.
Ryby są zdrowszym źródłem białka niż mięso zwierząt rzeźnych (białko to jest bardziej lekkostrawne i lepiej przyswajalne).

8.    Ogranicz spożycie oczyszczonego cukru.
Cukier i słodycze zawierają węglowodany, które w organizmie łatwo są przekształcane w tkankę tłuszczową, natomiast nie dostarczają organizmowi żadnych niezbędnych składników odżywczych!
Ponadto cukier drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego i zaburza rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit. Prowadzi to do upośledzenia przyswajania pokarmów i witamin.

9.    Zmniejsz zawartość soli w swojej diecie.
Nadmierne spożycie soli prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi, zwiększa zagrożenie zawałem, ponadto sprzyja zwiększonemu wydalaniu wapnia z organizmu oraz może zaostrzyć przebieg osteoporozy.

zalecenia dietetyczne10.    Ogranicz ilość spożywanego alkoholu.
Alkohol jest bardzo kaloryczny – są to tzw. „puste kalorie” bez jakichkolwiek składników odżywczych.

11.    Jedz mniej a częściej, najlepiej 4 do 5 razy dziennie (jeżeli jest możliwe to o stałych porach dnia).

Odpowiednie rozplanowanie godzin posiłków zapewnia Ci stały dopływ energii, a poziom cukru we krwi utrzymywany jest na właściwym poziomie. Dzięki temu nie męczą Cię napady głodu, zawroty głowy, czy spadki koncentracji w ciągu dnia.

12.    Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie.
Staraj się pić napoje niesłodzone – wodę mineralną, herbatę, napary z ziół. Unikaj soków owocowych ponieważ zawsze zawierają kalorie (co w ogólnym bilansie podnosi dzienne spożycie kalorii). Jeżeli masz na nie ochotę, staraj się mieszać sok z wodą mineralną.

13.    Wybieraj produkty świeże, jak najmniej przetworzone.
Produkty nieświeże, źle przechowywane często są zakażone pleśniami. Nie zapominaj o podanych na opakowaniach terminach przydatności do spożycia!

14.    Czytaj etykiety z opisem danego produktu.Etykiety zawierają informacje o wartości energetycznej produktu (tzn. ile ma kcal), o zawartości tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, witamin czy sodu. Informacje te na pewno pomogą Ci ustalić prawidłowe, zdrowe posiłki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin