CHLEB
Składniki:
Zakwas
1szklanka mąki żytniej
1kg mąki pszennej
3 łyżeczki soli
¾ otręb owsianych
¾ szklanki siemienia lnianego
¾ szklanki słonecznika
1/6 kostki drożdży
WYKONANIE:
Etap I
Zakwas + szklanka mąki żytniej + szklanka wody wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin
Etap II :
Wymieszać dobrze pozostałe składniki z 3 szklankami wody , pozostawić na 2 godziny w cieple .
Etap III :
Rozłożyć ciasto do foremek wysmarowanych oliwą , odkładając uprzednio 1/3 słoiczka ( średniego ) ciasta , który stanowić będzie zakwas do następnego pieczenia . Pozostawić do wyrośnięcia w foremkach godzinę .
Etap IV : PIECZENIE :
Piec 15 minut w temp. 150 stopni , następnie 50 minut w temp. 200 stopni .Wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na 5 – 10 minut w zależności jak upiekł się spód .Wyjąć z pieca , posmarować zimną wodą w celu uzyskania połysku .
UWAGA:
Zakwas przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 tygodni.
Kuchnia z termoobiegiem – 180 minut ok.50 minut.
Zaplanować dobrze porę pieczenia , aby nie piec w nocy lub nad ranem J
Smacznego !
fido.fm