CHLEB.doc

(21 KB) Pobierz
CHLEB

                                       CHLEB

 

Składniki:

Zakwas

1szklanka mąki żytniej

1kg mąki pszennej

3 łyżeczki soli

¾ otręb owsianych

¾ szklanki siemienia lnianego

¾ szklanki słonecznika

1/6 kostki drożdży

                                       WYKONANIE:

Etap I

Zakwas + szklanka mąki żytniej + szklanka wody wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin

Etap II :

Wymieszać dobrze pozostałe składniki z 3 szklankami wody , pozostawić na 2 godziny w cieple .

Etap III :

Rozłożyć ciasto do foremek wysmarowanych oliwą , odkładając uprzednio 1/3 słoiczka ( średniego ) ciasta , który stanowić będzie zakwas do następnego pieczenia . Pozostawić do wyrośnięcia w foremkach godzinę .

Etap IV : PIECZENIE :

Piec 15 minut w temp. 150 stopni , następnie 50 minut w temp. 200 stopni .Wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na 5 – 10 minut w zależności jak upiekł się spód .Wyjąć z pieca , posmarować zimną wodą w celu uzyskania połysku .

                                   UWAGA:

Zakwas przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 tygodni.

Kuchnia z termoobiegiem – 180 minut ok.50 minut.

Zaplanować dobrze porę pieczenia , aby nie piec w nocy lub nad ranem J

                            Smacznego !

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin