PROBIOTYKI PREZENTACJA.doc

(30 KB) Pobierz
Probiotyki -

Probiotyki -

i PROBIOZA

 

PROBIOTYK

Ø                 Termin „probiotyk” pochodzi od greckich słów „pro” i „bios” -> dla życia i jest przeciwstawny terminowi antybiotyk -> przeciw życiu.

Probiotyk – oznacza żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w określonej ilości wywierają korzystne działanie na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej.

Wynikiem coraz większego zainteresowania skutkami działania mikroflory jelitowej jest rozwój różnych sposobów jej modyfikacji. Jednym z nich jest podawanie probiotyków.

Szeroko stosowana antybiotykoterapia, występowanie objawów niepożądanych i coraz częściej spostrzegana antybiotykooporności,  również znacznie zwiększyło zainteresowanie probiotykami.
Aktualna koncepcja probiotyku zakłada wprowadzenie do diety żywych bakterii w takiej formie, żeby przetrwały w żołądku, dwunastnicy i były aktywne w okrężnicy.

probioza

  wywieranie korzystnego wpływu na ekosystem mikroflory jelit

probiotyki

Inne drobnoustroje zaliczane do probiotyków to:

I                   Enterococcus faecium

I                   Lactococcus lactis

I                   Streptococcus thermophilus

I                   drożdżaki Saccharomyces boulardii

 

Bakteria probiotyczna zanim osiedli się w  jelicie musi stoczyć pewną walkę:

v                     1 - z lizozymem w ślinie, który ma działanie bakeriostatyczne

v                     2 - z kwasem solnym  w żołądku i solami żółciowymi w dwunastnicy

v                     3 - z innymi bakteriami w jelicie o miejsce w śluzówce jelita i substancje odżywcze

 

               Jeśli przejdzie tą drogę to można ją nazwać probiotykiem.

     Działanie probiotyków sprowadza się do utrzymania homeostazy w obrębie jelit.

PROBIOTYKI :

 

I                 produkują substancje stymulujące regenerację   nabłonka jelitowego

 

I                 unieszkodliwiają obecne w jedzeniu substancje toksyczne (np. nitrozoaminy), zapobiegając w ten sposób chorobom nowotworowym

 

I              obniżają poziom cholesterolu

 

I                 wytwarzają witaminy z grupy B i witaminę K

I                 obniżają aktywność enzymów fekalnych   (nitroreduktazy, beta-glukuronidazy), które
są odpowiedzialne za karcynogenezę                                   

 

 

    Od tych mechanizmów działania probiotyków bakteryjnych odbiega sposób oddziaływania Saccharomyces boulardii, który jest grzybem, mającym zwykle lokalizację w jelicie grubym.

     Nie produkuje on kwasu mlekowego, ale wydziela proteazę, która ma zdolność wiązania toksyny Clostridium difficile w nabłonku jelitowym i zmniejsza sekrecję wody i sodu do światła jelita.

 

Idealny probiotyk:

Ø                  Naturalnie występujący w przewodzie pokarmowym człowieka.

Ø                  Odporny na niskie pH żołądka oraz enzymów i kwasów żółciowych w dwunastnicy.

Ø                  Zdolny do samoistnej kolonizacji jelita

Ø                  Niechorobotwórczy

Ø                  Nietoksyczny

Ø                  Ma korzystne działanie na organizm gospodarza

 

Wskazania do stosowania probiotyków:

v                   
leczenie biegunek poantybiotykowych, infekcyjnych i biegunek podróżnych

 

v                  zapobieganie biegunkom

 

v                  alergia pokarmowa

 

v                  przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit

 

v                  zespół jelita drażliwego

 

v                  nietolerancja laktozy

 

v                  hipercholesterolemia

 

Szczepy proniotyczne można stosować w postaci farmaceutyków lub w postaci produktów mlecznych lub warzywnych.
Dostępne w Polsce preparaty farmaceutyczne zawierające probiotyki.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin