Ekstrakt z zielonej herbaty w kapsułkach.docx

(35 KB) Pobierz


Ekstrakt z zielonej herbaty w kapsułkach

Producent: Panaceum
Cena: 25.99 zł

Ekstrakt z zielonej herbaty w kapsułkach

Naturalne oczyszczanie organizmu i przedłużenie młodości.

Ekstrakt z zielonej herbaty zawiera jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydanty polifenolowe) chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. 

Wolne rodniki są główną przyczyną powstawania chorób degeneracyjnych zwłaszcza chorób krążenia i chorób nowotworowych.

Ekstrakt z zielonej herbaty zawiera jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydanty polifenolowe) chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są główną przyczyną powstawania chorób degeneracyjnych zwłaszcza chorób krążenia i chorób nowotworowych.

Polifenole z grupy katechin zawarte w ekstrakcie z zielonej herbaty wpływają na większość procesów fizjologicznych. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, opóźniają procesy starzenia się, mają korzystny wpływ na szereg zaburzeń związanych z układem nerwowym i demencją oraz poprawiają jakość życia, zarówno pod względem fizycznym jak i psychicznym.
Związki polifenolowe działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie, przeciwzakrzepowo. Posiadają zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych, podnoszą również odporność organizmu poprzez modulowanie systemu immunologicznego.

Przyjmowanie ekstraktu z zielonej herbaty bogatego w związki polifenolowe w postaci bardzo wygodnych w użyciu kapsułek -1 kapsułka zastępuje 10 filiżanek herbaty - zaleca się w celu skutecznego spowolnienia procesów starzenia się, zapobiegania chorobie nowotworowej, chorobom serca i układu krążenia oraz utrzymania komfortu zdrowia.

Opakowanie zawiera 60 kapsułek po 426 mg.
Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie popić szklanką wody.

Zielona Herbata w kapsułkach - 60 kaps.OLIMP 

Zielona Herbata zawiera silnie skoncentrowany ekstrakt zielonej herbaty, będący bogatym źródłem związków polifenolowych - bardzo aktywnych substancji biologicznie czynnych, w tym najaktywniejszego - galusanianu epigalaktechiny - EGCG.

Czynne składniki zielonej herbaty:

- wspomagają proces odchudzania,
- łagodnie stymulują krążenie obniżając ciśnienie,
- zapobiegają zwężaniu się naczyń krwionośnych,
- obniżają poziom cholesterolu,
- regulują procesy trawienne,
- działają hamująco na procesy starzenia się organizmu,
- wpływają na zwiększenie odporności organizmu.

W jaki sposób wyciąg z zielonej herbaty ułatwia odchudzanie ?
Polifenole zawarte w zielonej herbacie działają na proces redukcji tkanki tłuszczowej wielokierunkowo. Jednocześnie pobudzają proces rozpadu tłuszczu, ułatwiają doszczętne jego spalanie, zapobiegają ponownemu powiększaniu się komórek tłuszczowych oraz przyspieszają proces ich niszczenia. 

W jaki sposób związki aktywne zielonej herbaty wzmacniają organizm ?
Substancje polifenolowe zielonej herbaty między innymi zmniejszają degradację witaminy C w organizmie i przedłużają jej aktywność, przez co wykazują wielokierunkowe, ochronne działanie tej witaminy na organizm. 

W czym tkwi sekret odmładzający zielonej herbaty ?

Związki polifenolowe odznaczają się bardzo silnymi właściwościami antyutleniającymi, przez co skutecznie eliminują wolne rodniki, uważane obecnie za główną przyczynę starzenia się oraz powstawanie ponad 100 jednostek chorobowych. Polifenole zielonej herbaty wykazują silniejsze działanie antyrodnikowe niż witamina E i C, co stawia je na czele listy najskuteczniejszych antyutleniaczy. 

Sposób użycia:
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka 1-2 razy dziennie.

Składniki: ekstrakt zielonej herbaty (Camelia sinensis), celuloza mikro-krystaliczna i sproszkowana - substancje wypełniające, stearynian magnezu - substancje przeciwzbrylające, żelatyna - otoczka kapsułki. 

Informacja żywieniowa 1 kapsułka 2 kapsułki 
Ekstrakt zielonej herbaty (55% EGCG) 250 mg 500 mg 
w tym: 
EGCG 137 mg 274 mg 
Polifenole 349 mg 498 mg 
Katechiny 194 mg 388 mg 
_________________________________________________________________________________________________

Uwaga! 2 kaps. odpowiadają ok. 4- 5 filiżankom naparu z zielonej herbaty
__________________________________________________________________________________________________

GORVITA APLEPLUS FORTE OCET JABŁKOWY Z ZIELONĄ HERBATĄ NA ODCHUDZANIE 30 TABLETEK

Charakterystyka Naturalne składniki zawarte w occie jabłkowym pobudzają trawienie i poprawiają metabolizm głównie tłuszczów i cukrów co jest pomocne przy odchudzaniu, a pektyny wpływają na obniżenie poziom cholesterolu. Zielona herbata wspomaga trawienie i redukcję tkanki tłuszczowej. Jest źródłem polifenoli. Może wykazywać działanie antyoksydacyjne. 
Skład 150 mg ekstraktu octu jabłkowego, 100 mg ekstraktu z zielonej herbaty, 60 mg witaminy C (kwas askorbinowy), 10 mg witaminy E 
Wskazania Na odchudzanie. 
___________________________________________________________________________________________________

Tegreen® 97 

to standaryzowany ekstrakt z zielonej herbaty, który wzmacnia układ immunologiczny narażony na działanie zanieczyszczeń, stresu oraz toksyn.
Tegreen jest preparatem, który może wspierać funkcje ochrony przeciwutleniającej organizmu i można go uznać za pierwszą linię obrony w walce o nasze zdrowie, na polu uzupełniania codziennej diety w odpowiednie kombinacje składników odżywczych.


promocyjna cena: 110.00 PLN/szt. 
promocyjna cena netto: 101.85 PLN/szt. [droga]

Herbata jest najpopularniejszym po wodzie napojem na świecie. W Chinach zdrowotne właściwości zielonej herbaty znane są od tysięcy lat. 
Zieloną herbatę uzyskuje się z liści poddawanych delikatnemu działaniu pary, a następnie suszonych. Podczas procesu odparowywania następuje dezaktywacja enzymów odpowiedzialnych za utlenianie, dzięki czemu nie zmniejsza się zawartość polifenoli i w rezultacie powstaje produkt o składzie chemicznym bardzo zblizonym do składu świeżych liści herbaty.

Zielona herbata swoje właściwości zawdzięcza głównie zawartości katechin, czyli polifenoli o strukturze flawanoli. 
Polifenole zawarte w zielonej herbacie posiadają silne właściwości przeciwutleniające - działają jako "zmiatacze" wolnych rodników. Wolne rodniki, które powodują uszkodzenia struktur komórkowych, między innymi łańcuchów DNA, powstają często pod wpływem toksyn. Ich źródłem może być pożywienie, wpływ środowiska lub warunki pracy.

- Katechiny to grupa flawonowych związków roślinnych obecnych w zielonej herbacie, które posiadają silne działnie ochraniające łańcuchy DNA w komórkach.

- Polifenole to związki flawonowe o właściwościach przeciwutleniających, które występują w zielonej herbacie. 

Tegreen 97 wytwarzany jest w oparciu o opatentowane metody produkcji z zachowaniem ścisłej kontroli jakości. Niezbędne jest to dla zapewnienia wysokiego, standaryzowanego stężenia aktywnych polifenoli. Pozwala to na zachowanie ich w nienaruszonym stanie aż w 97%. Dzięki temu TEGREEN 97 jest preparatem odżywczym o najwyższym stężeniu polifenoli pochodzących z zielonej herbaty.

Polifenole zawarte w zielonej herbacie posiadają zalety tj.:
- pomagają w prewencji sercowo-naczyniowej
- zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy 
- przyczyniają się do wzrostu poziomu "dobrego cholesterolu" 
- pomagają przy podwyższonym ciśnieniu krwi 
- wykazują działanie bakteriobójcze i antywirusowe 

Zdrowotne korzyści picia zielonej herbaty doceniane były w Chinach przez tysiąclecia. Jednak dopiero niedawno odkryto subtelne, ale ważne różnice pomiędzy korzyściami terapeutycznymi związanymi z piciem zielonej herbaty w porównaniu z piciem herbaty czarnej.

EKSKLUZYWNY EKSTRAT Z ZIELONEJ HERBATY:

- jeden z najlepiej sprzedających się produktów zdrowej żywności,
- opatentowany, standaryzowany proces produkcji,
- użycie jedynie wyselekcjonowanych związków oraz młodych liści jako surowca,
- obszar uprawy - Prowincja ZHEJLANG (Nr 1 w produkcji herbaty w Chinach ),
- prawnie zastrzeżony proces ekstrakcji zawiera: 97 % Polifenoli, 65 % Katechin, 38 % EGCg.

TEGREEN 97 zapewnia bardziej efektowną ochronę komórek oraz ich materiału genetycznego (DNA) przed szkodliwym wpływem wolnych rodników od tak znanych przeciwutleniaczy jak witamina E i C, czy składnik przeciwutleniający, który występuje w czerwonym winie.

Tegreen zawiera 97% wyjściowych polifenoli (suche liście zielonej herbaty zawierają 8 - 12% polifenoli).

Jedna kapsułka Tegreen 97 jest:
- 100 razy skuteczniejsza niż witamina C,
- 25 razy skuteczniejsza niż witamina E,
- równa 3 filiżankom czerwonego wina,
- równa 7 filiżankom zielonej herbaty,
- równa 8 szklankom soku grejfrutowego,
- równa 4 szklankom mrożonej herbaty.

Podstawową zaletą stosowania wyciągu z zielonej herbaty w postaci preparatu Tegreen jest jego efektywność w prewencji i wspomaganiu terapii przy równoczesnym pełnym bezpieczeństwie jego użycia oraz braku szkodliwych działań ubocznych.

Każdy dbający o zdrowie człowiek profilaktycznie powinien zażywać jedną kapsułkę dziennie.
Jedna kapsułka TEGREEN 97 to równowartość 7 filiżanek zielonej herbaty.

Czy jesteś w stanie codziennie tyle ich odpowiednio przygotować i wypić? 
Nawet jeśli tak, to Twój organizm może tego nie wytrzymać ze względu na zawartość kofeiny. 
TEGREEN 97 praktycznie nie zawiera jej w ogóle(tylko 1,5 mg)! Tradycyjna, mała filiżanka kawy zawiera aż 100-150 mg kofeiny.

Dlatego TEGREEN 97 to szansa dla każdego!

Dawkowanie:
Zażywać raz dziennie rano po jednej kapsułce - w czasie posiłku, popijając napojem.

Składniki:
- Ekstrakt z zielonej herbaty(97% polifenoli)
- Proso
- Sterynian magnezu
- Amorficzny dwutlenek krzemu
- Żelatyna
- Woda

poj. 30 kapsułek (każda zawiera 16,6 mg polifenioli). 
__________________________________________________________________________________________________

Jesteś tym co pijesz - dr F.A. Lindberg

"Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ogromnie ważne jest dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia to co pijemy.

Nasze ciało składa się z wody i pokarmu - warto zastanowić się nad jakością i ilością przyjmowanych płynów. Około 60-70 procent naszego ciała to słonawy płyn o składzie podobnym do składu wody oceanicznej, która dała początek pierwotnym formom życia. Wszystkie nasze komórki i organy zawierają znaczącą ilości tego płyny zwanego płynem wewnątrzkomórkowym, a otoczone są płynami pozakomórkowymi, takimi jak krew i limfa. Spalanie pokarmu by pozyskać energię wymaga obecności wody - średnio na dobę 2 
- 2,5 litra ( około 8 szklanek)."

SEKRETY ZIELONEJ HERBATY

Zapraszamy do Galerii - NASZE PODRÓŻE - CHINY 2006 - http://www.zarzyccy.com.pl/chiny.html 

Witaj!

Po ostatniej naszej podróży do Chin - sierpień 2006, sporo dowiedzieliśmy się o tradycji picia zielonej herbaty, o jej różnorodnych gatunkach i temperaturze ich zaparzania średnio w 60-90 stopni Celsjusza. Zwracano nam również baczną uwagę na to, aby wraz z pierwszym parzeniem opłukać listki herbaty, a wodę bezwzględnie wylewać do zlewu.
Znamy w Polsce wiele osób, które popijając każdego dnia zielona herbatę myślą, że zdrowo się odżywiają. Jeśli wypijają herbatę z pierwszego parzenia, spijają wszystkie "śmieci" z jej produkcji oraz toksyczne substancje jakie uwalniają się na początku parzenia. Te bezwzględnie Chińczycy wylewają. Chińczycy wypijają dopiero drugie zaparzenie zielonej herbaty o delikatnym słomkowym kolorze i zalewają ją letnią wodą (60-85 stopni Celsjusza) nawet do 6 parzeń. Oczywiście, zielona herbata powinna 
być najlepszej jakości. Za 1 kg najlepszej zielonej herbaty trzeba zapłacić nawet 300 USD. 

Spis treści:

1/ Historia i tradycja picia zielonej herbaty
2/ Zielona herbata jako roślina
3/ Zielona herbata - wspomaganie leczenia
4/ Zielona herbata a nauka
5/ Zdrowotne walory zielonej herbaty
6/ Składniki i działanie zielonej herbaty
7/ Zielona herbata i "azjatycki paradoks"
8/ Ceremoniał zaparzania zielonej herbaty - "herbata długiej przyjaźni" 
9/ Gatunki herbat i ich właściwości
10/ Skutki uboczne i przeciwwskazania
11/ Herbata zielona jako ziołowa przyprawa

1/ Historia i tradycja picia zielonej herbaty

Kolebką zielonej herbaty są Chiny. Tam, jak mówi legenda, w 2737 r. p.n.e. odkrył ją cesarz Chen-nung, który odpoczywał w swoim ogrodzie. Przed cesarzem stał dzban z gorącą wodą do picia. Nagle zerwał się wiatr i wrzucił do dzbana kilka listków z dziko rosnącego drzewa herbacianego. Cesarz spróbował tego napoju, a ten nowy smak zachwycił go. Cesarz Chen-nung był człowiekiem uczonym i zamiłowanym zielarzem, który ze względów higienicznych pijał wyłącznie przegotowaną wodę. Upłynęło jednak wiele 
lat, zanim herbata zielona stała się napojem powszechnie znanym i popularnym. Początkowo była stosowana jedynie jako środek leczniczy.

Pierwsza wzmianka o roślinie herbacianej pojawiła się w III wieku p.n.e. i mówiła o chińskim lekarzu, który zalecił ją jako środek wzmagający koncentrację i bystrość.
Do III-go wieku n.e. napój herbaciany traktowany był jako lek, sporządzany ze świeżych zielonych liści pochodzących z dziko rosnących drzew herbacianych. Aby dorównać zwiększającemu się popytowi oraz zapewnić regularne zbiory - rolnicy chińscy zaczęli sadzić i uprawiać krzewy herbaciane. Powstały nowe plantacje na wzgórzach ciągnących się wzdłuż rzeki Jangcy. Z czasem rozwinął się system suszenia oraz przetwórstwa liści. W przeciągu kilku wieków popularność herbaty bardzo wzrosła, doceniono 
jej właściwości. Wszelakie wartości zielonej herbaty, od orzeźwiających po zdrowotne, przyczyniły się do jej rozpowszechnienia poza wielkimi Chinami. 

Buddyjscy Mnisi z Chin przywieźli herbatę oraz jej sadzonki do Japonii, gdzie wkrótce również powstały plantacje. Japonia stworzyła swój własny, złożony i unikalny ceremoniał picia herbaty, który jest rytuałem ze ściśle określonymi regułami. Parzona w odmienny niż w Chinach sposób i do tego sproszkowana (Matcha), stanowiła podstawę ceremoniału pozwalającego na osiągnięcie stanu odnowy duchowej i harmonii ze światem.

Herbata zielona jest najstarszym napojem świata. To jeden z najstarszych napojów znany w Chinach co najmniej od ponad 4500 lat. Powszechnie też uważano Chiny za ojczyznę herbaty, ale obecnie już wiadomo, że w tym samym czasie drzewa herbaciane rosły dziko w górskich dżunglach północno-wschodnich Indii (Assam), Birmy, Wietnamu i Laosu oraz na południowych stokach Himalajów.
Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Na europejskich stołach nie zagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali cały kontynent herbatą czarną - sfermentowaną, jej zielona siostra popadła w niełaskę. Obecnie jednak, wraz ze wzrostem świadomości o zdrowym odżywianiu, zielona herbata w Europie ma coraz większe znaczenie. Jej spożycie w Niemczech, Francji, Włoszech i Anglii w 
ciągu ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie.

2/ Zielona herbata jako roślina

Roślina z rodziny kameliowatych - Camellia Sinensis (kamelia chińska), to nic innego jak krzew herbaciany. Prócz wiecznie zielonych skórzastych listków, z których wytwarza się wiele gatunków herbat, zdobią je również niewielkie białe pączki oraz małe, zdrewniałe owoce z nasionami. Znany jest on w trzech odmianach: chińskiej, assamskiej oraz kambodżańskiej. Krzewy herbaciane najbardziej lubią rosnąć w gorącym i wilgotnym otoczeniu, na terenach górzystych. Raz zasadzone krzewy odpowiednio 
pielęgnowane dają zbiory przez ponad dwadzieścia lat. W różnych rejonach świata zbiera się herbaciane listki na wiele sposobów. W Japonii i w Chinach zbiory odbywają się trzykrotnie lub czterokrotnie. 
W południowych Indiach, na Cejlonie i w Indonezji przez cały rok. Suche herbaty jawajskie uzyskuje się z liści, zebranych w najbardziej suchych miesiącach: lipcu, sierpniu i wrześniu. Pierwsze zbiory w północnej części Indii odbywają się natomiast w marcu i otrzymuje się dzięki nim herbaty typu "first flush". Składają się one z pierwszych pędów: tzw. dwa listki i pączek. Kolejny - pośredni zbiór (inbetween) ma miejsce w maju i czerwcu, natomiast tzw. "second flush" odbywa się w lipcu i 
sierpniu.

Obróbka jakiej liście herbaty poddawane są po zbiorze, daje trzy charakterystyczne rodzaje herbaty: zieloną, czarna i ulung. Zielona herbata jest najmniej przetworzona i zawiera najwięcej przecieutleniaczy ( antyoksydantów - www.faceci.com.pl/antyoksydanty.html ).

Herbata czarna ulega pełnej fermentacji przed suszeniem, a w przypadku ulung fermentacja jest częściowa.

Standaryzowany ekstrakt zielonej herbaty jako silny leczniczy antyoksydant oraz zioło wspomagające trawienie i przemianę materii, możemy spotkać również w wielu naturalnych suplementach takich jak:

Mega Protect Szczegóły
Vital A Szczegóły
Vital AB Szczegóły
i Smokerade Szczegóły

Zielona herbatę w swoim składzie zawiera krem do intymnej pielęgnacji
IntiMoments Szczegóły

Maja ją również dodatki wspomagające odchudzanie: 
TrimeX WMS Szczegóły
Slim Formula Szczegóły
i antycellulitowy C-RX CREAM Szczegóły .

3/ Zielona herbata - wspomaganie leczenia

W chińskiej medycynie zielona herbata jest wielkim klasykiem. Od ponad tysiąca lat Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstrojów żołądka.
Ciekawostką jest fakt, iż zielona herbata pojawiając się po raz pierwszy w Europie w połowie XVII wieku, początkowo dostępna była przede wszystkim w aptekach, jako środek przeciwko rozstrojowi żołądka, wzdęciom oraz jako lek przeciwgośćcowy. 

Współcześni Chińczycy mają do dyspozycji w swoim kraju dwa rodzaje szpitali - klasyczny oraz medycyny naturalnej, w który bardzo wierzą. Do dziś szeroko stosowana jest profilaktyka zdrowia. Chińczycy stosują wiele ziół oraz piją zieloną herbatę jak nakazuje tradycja i aby zapobiegać chorobom - przede wszystkim z tego względu, iż profilaktyka jest znacznie tańsza niż późniejsze koszty leczenia, a te muszą ponosić sami (są opłaty za szpital i leki). Na południu Chin w Kantonie, mieliśmy 
możliwość odwiedzić chiński targ ziół - link:
http://www.zarzyccy.com.pl/Galerie/chiny/Kanton/pages/dscn4263.htm 

Dowiedziono, że zielona herbata zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk). Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.

Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, m.in.: 

chroni przed zawałem serca, 
łagodnie stymuluje krążenie, 
zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, 
obniża poziom cholesterolu, 
zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, 
wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy 
reguluje procesy trawienne. 

Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu. Herbatę powinni pić również wszyscy dbający o sylwetkę, piwosze i osoby nadużywające alkoholu – łagodzi skutki kaca i usprawnia pracę wątroby>>. I uwaga dla palaczy tytoniu – zielona herbata neutralizuje nikotynę!

4/ Zielona herbata a nauka 

Jedno z japońskich opracowań głosi, że zielony napar jest lekiem zapobiegającym powstawaniu 61 schorzeń, a 21 potrafi wyleczyć. Do niedawna wszystkie naukowe opracowania na temat zielonej herbaty pochodziły z Chin lub z Japonii. Obecnie również naukowcy Niemieckiego Ośrodka Badań nad Nowotworami w Heidelbergu oraz Instytutu Biofarmaceutyki we Freiburgu potwierdzają szerokie spektrum oddziaływania zawartych w zielonej herbacie polifenoli i tworzących ich pod grupę flawonoidów. Czy drobne 
przeziębienie, czy poważniejsze schorzenie - należącym do garbników związkom zielonej herbaty udało się w całej serii testów udowodnić swą wyższość nad chorobotwórczymi drobnoustrojami - pomagają w walce z infekcjami!

Niezależnie od tego potwierdziło się, że substancje te są w stanie obniżyć ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic a nawet służyć profilaktyce przeciwnowotworowej. Badania naukowe skupiają się przede wszystkim na ich działaniu aseptycznym: garbniki zwalczają względnie skutecznie wiele wirusów i bakterii. 

Wielki dylemat i zarazem niedoskonałość podstaw fitoterapii naukowców europejskich i amerykańskich, wychodzi na jaw również przy okazji badań naukowych nad zieloną herbatą. Naukowcy testują zazwyczaj jeden określony składnik danej rośliny, przypisując mu takie, a nie inne działanie. Tymczasem tak jak większość leczniczych roślin i ziół, również jedyne w swoim rodzaju zdrowotne działanie zielonej herbaty wynika z sumy wszystkich jej składników i wzajemnego ich wzmacniania się z tzw. synergii 
(termin znany doskonale w medycynie naturalnej).
W Pekinie mieliśmy szczęście odwiedzić Instytut Medycyny Naturalnej, który m.in. zajmuje się badaniem działania leczniczego ziół w tym również zielnej herbaty - link: http://www.zarzyccy.com.pl/Galerie/chiny/instytut_medycyny/ 

5/ Zdrowotne walory zielonej herbaty

Serce i krążenie 

Zielonej herbacie przypisuje się wszechstronną ochronę przed zawałem serca, skrzepami i chorobą wieńcową.
Napar z zielonych listków łagodnie pobudza czynności serca i krążenia i zwiększa przenikalność ścianek naczyń krwionośnych. Istnieją wskazówki, że polifenole hamują wchłanianie cholesterolu z żywności. Cholesterol jest rodzajem tłuszczu spełniającym w organizmie określone funkcje, produkowanym zresztą również przez sam organizm - szczególnie przez wątrobę. Jeśli jednak jego poziom we krwi chorobliwie wzrośnie, pojawia się poważne zagrożenie: cholesterol...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin