GRANATGranat uprawiano juý 5 tysićcy lat p.n.e. W staroýytnej Grecji i Egipcie roúlinć tć czczono jako úwićtŕ, a staroýytna medycyna Chin uznawaůa sok z granatu za "skoncentrowane ýycie" i symbol důugowiecznoúci. Z powodu duýej iloúci nasion granat staů sić symbolem půodnoúci i siůy rozrodu roúlin.Dziú wiadomo, ýe granat przedůuýa ýycie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne. Owoc granatu zawiera duýo witaminy C, niacyny, potasu, bůonnika, kwasy organiczne oraz biaůko. To zdrowy, naturalny napój miůosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i ukůadu krŕýenia, obniýa ciúnienie krwi, ůagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a takýe przeciwdziaůa procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skutecznoúă dziaůania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a takýe chorobom serca i ukůadu krŕýenia o podůoýu miaýdýycowym. Sok z granatu zawiera trzy razy wićcej przeciwutleniaczy niý ta sama iloúă zielonej herbaty czy czerwonego wina.Dziú wiadomo, ýe granat przedůuýa ýycie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne. Owoc granatu zawiera duýo witaminy C, niacyny, potasu, bůonnika, kwasy organiczne oraz biaůko. To zdrowy, naturalny napój miůosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i ukůadu krŕýenia, obniýa ciúnienie krwi, ůagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a takýe przeciwdziaůa procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skutecznoúă dziaůania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a takýe chorobom serca i ukůadu krŕýenia o podůoýu miaýdýycowym. Sok z granatu zawiera trzy razy wićcej przeciwutleniaczy niý ta sama iloúă zielonej herbaty czy czerwonego wina.Granat wyraęnie poprawia przepůyw krwi w mićúniu sercowym u pacjentów z chorobŕ wieńcowŕ i redukuje zůogi oraz zwapnienia w tćtnicy szyjnej. Ponadto sok z owoców granatu zmniejsza ciúnienie krwi, likwiduje zaburzenia erekcji, zapobiega procesom starzenia i spowalnia postćp demencji wywoůanej chorobŕ Alzheimera. Dowiedziono teý ochronne dziaůanie granatu na půód. Picie soku z granatu przez kobietć cićýarnŕ chroni půód przed uszkodzeniami mózgu. Kolejne badania potwierdziůy wyraęne dziaůanie wstrzymujŕce rozwój zmian nowotworowych prostaty, půuc, jelit, skóry i piersi. Sok pity systematycznie dziaůa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Úwieýe owoce zalecane sŕ przy przezićbieniach, zwůaszcza przy gorŕczce.Granat ma szerokie zastosowanie w przemyúle spoýywczym. Sporzŕdza sić z niego soki, saůatki, galaretki. Z soku granatu (zwanego grenadinŕ) produkuje sić napoje, galaretki. Uýywa sić go takýe do produkcji wina i syropu. W krajach Úrodkowego Wschodu przygotowuje sić sos, w którym granaty ůŕczy sić z orzechami. Garbniki zawarte w skórce granatu sŕ surowcem przemysůowym w farmacji i garbarstwie, natomiast dzićki zawartym w korze granatowca alkaloidom owoc ma zastosowanie w weterynarii jako úrodek przeciwtasiemcowy. GranatPlural:GranatyRodzina:Punicaceae GranatowcowateGatunek:Punica granatumPochodzenieDrzewa granatu pochodzŕ z Persji, juý w antyku zostaůy przewiezione do Indii i Chin i rozpowszechniůy sić póęniej na terenach Morza Úródziemnego.RoúlinaNajlepsze granaty pochodzŕ z krajów o gorŕcym lecie i chůodnej zimie, natomiast ęle znoszŕ wilgotny klimat. Owoce botanicznie owoce jagodowe rosnŕ na 2 do 4 m drzewach lub krzewach, z bůyszczŕcymi, ciemnozielonymi liúămi i mocnymi, pomarańczowo- czerwonymi kwiatami o wielkoúci 4 do 6 cm.UprawaGranaty uprawiane sŕ dziú we wszystkich krajach równomiernego klimatu tropikalnego. Dzićki jego do ˝ cm grubej skórce moýna je dobrze transportowaă i przechowywaă.ImportPrzede wszystkim od czerwca do lutego z Hiszpanii, Turcji, Izraelu, Iranu, Tunezji, Egiptu i Peru.OwocJadalne:nasiona z cienkim miŕýszem.Niejadalne:skóra i ýóůto-biaůe gorzkie úcianki mićdzy komorami nasieniowymi.Zapach i smak:úwieýy i subtelny jak zapach róýy, sůodko-kwaskowaty jak porzeczki.Ksztaůt:okrŕgůy, przy tym lekkimi kantami, na końcach owocu znajduje sić kielich wyglŕdajŕcy jak szeúcio lub oúmiokŕtna korona.Waga:od 300 g do 500 g.Skóra:mocna, ýóůto-zielona do fioletowej, bůyszczŕca lekko spćkana.Miŕýsz:jasnoróýowy do ciemnoczerwonego i bardzo soczysty, otacza, jak cienka skóra kaýdy z wielu jasnokrysztaůowych nasion, które uůoýone sŕ podobnie jak kawaůki tortu w komorach nasieniowych.Dojrzaůoúă:skóra jest czerwona do fioletowej, bůyszczŕca lekko spćkana.Przejrzaůe owoce:zmatowana i skórzasta skóra, twardy i suchy miŕýsz.Niedojrzaůe owoce:gůadka skóra, ýóůto-czerwona, nasiona z gorzkim posmakiem.ZastosowanieSpoýycie na surowo lub jako dodatek do sůodkich saůatek. Wyciúnićty sok, sorbet czy do drinków.PrzechowywanieDojrzaůe owoce przechowuje sić w lodówce przez okoůo 2 miesiŕce, granaty potrzebujŕ wilgotnoúci. Rozcićte owoce powinno sić spoýyă w ciŕgu jednego dnia, poniewaý úrodek owocu szybko wysycha.Poza tymSkóra granatu juý od czasów antyku byůa wykorzystywana do farbowania skór i jeszcze dziú uzyskuje sić z niej czerwono-brŕzowy barwnik roúlinny do dywanów.http://www.sedi-fruits.at/asortyment/granat Granat co w nim dobregoTE, KTÓRE MOÝNA DOSTAĂ W NASZYCH SUPERMARKETACH, WYGLŔDAJŔ NA PIERWSZY RZUT OKA NIEZBYT ATRAKCYJNIE: ot, nieksztaůtna kula, z daleka przypominajŕca w kolorze lekko obitŕ brzoskwinić. Przepoůowiony pokaýe, ýe ma grubŕ skórć, przeroúnićtŕ wewnŕtrz biaůŕ, gorzkŕ jakby gŕbkć, kryjŕcŕ niezliczone pestki w kwaskowatej, róýowoczerwonej przezroczystej otoczce. Wyjŕtkowy, orzeęwiajŕcy smak granatu, z lekkŕ goryczkŕ z rozgryzionych pestek, nie da sić porównaă z niczym innym. A to nie jedyna jego zaleta.Niezwykle bogata i dawna jest symbolika owocu granatu. W wielu kulturach oznacza obfitoúă i půodnoúă, w Grecji po dziú dzień na weselach rzuca sić ten owoc na podůogć i rozgniata, co ma wróýyă nowoýeńcom dobrobyt, liczne potomstwo i důugie, szczćúliwe ýycie. Jednŕ z pićkniejszych historii z udziaůem owocu granatu jest grecki mit o Prozerpinie. Dziewczć to, córka Zeusa i bogini půodnoúci Demeter, wpadůo w oko Hadesowi, bogowi úwiata podziemi. Porwaů jŕ, kiedy zechciaůa zaýyă przejaýdýki na pićknym biaůym byku w którego sam sić w owym niecnym celu zamieniů. Uwićziona pod ziemiŕ Prozerpina konsekwentnie odmawiaůa jedzenia, skusiů jŕ dopiero owoc granatu lecz to przesŕdziůo o jej losie. Szeúă pestek, które przeůknćůa, kazaůo jej odtŕd spćdzaă w królestwie Hadesa szeúă miesićcy w roku. Tak staroýytni Grecy tůumaczyli sobie zmiennoúă pór roku, nastćpujŕce po sobie okresy půodnoúci i jaůowoúci ziemi. Niezwykůŕ symbolikć ma teý granat w tradycji judaistycznej korona króla Salomona jest podobno odwzorowaniem kielicha wieńczŕcego owoc, a mnogoúă pestek, jakie granat zawiera, ortodoksyjni Ýydzi przyrównujŕ do 613 przykazań Tory. Tradycyjne menu úwićta Rosz Haszana w wielu ýydowskich domach nie moýe obejúă ...
IVIXENA1