Kurczak w Krakersach
Składniki:
1 filet z kurczaka
1 jogurt naturalny
Paczka krakersów
Sól, pieprz
Słodka papryka
W wersji pikantnej chili
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić je przyprawami i zalać jogurtem naturalnym. Zostawić na minimum godzinę w lodówce. Krakersy pokruszyć. Obtaczać w nich kawałki mięsa wyciągnięte z jogurtu. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego:)
Fasolka szparagowa z pomidorami po prowansalsku
- 1 kg fasolki szparagowej
- 5 dużych, mięsistych pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- 10 małych białych cebulek lub 4 duże
- sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
- oliwa
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, podzielić strączki na pół i lekko podgotować. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę, aż będzie szklista. Dołożyć pomidory i smażyć razem chwilkę. Dodać ugotowaną fasolkę, posiekany czosnek i przyprawy. Całość dusić razem przez jakiś czas pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Smacznego :)
Makaron z cukinią i pomidorami
- 1-2 cukinie, pokrojone w kostkę (dałam dwie średniej wielkości)
- pomidory w puszce (400 g)
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
- łyżeczka czerwonego octu winnego (pominęłam)
- pół łyżeczki cukru drobnego (pominęłam)
- 1-2 łyżki octu balsamicznego (to mój dodatek, zamiennik pominiętych składników)
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
- 200-300 g makaronu
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, do momentu aż lekko się zbrązowi (kilka minut). Dodać czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Kolejno dolać ocet oraz pomidory w puszce. Gotować razem około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron. Gorący, wymieszać z sosem. Na talerzu posypać sporą ilością posiekanej natki.
Placuszki z cukini i fety
Składniki
(na taką porcję, jak widać na zdjęciu czyli 4 placuszki):- jedna cukinia starta na tarce- duże jajko lub dwa małe- 100 g fety startej na tarce- pół cebuli, pokrojonej w kostkę lub startej na tarce - 1 kopiasta łyżka mąki - 2 ząbki czosnku- sól, pieprz, oregano (bajaderka poleca też miętę), - olej do smażenia
Wykonanie:Startą cukinię posolić i zostawić na sitku do odcięknięcia na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie ją odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać resztę składników. Wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać np. ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego :)
Zupa z młodej kapusty
- nieduża główka młodej kapusty (lub pół dużej)
- pęczek młodej włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera, por), wszystko, poza porem, pokrojone w plasterki
- 2-3 młode ziemniaki
- mięso (do ugotowania bulionu)
- koperek (sporo; u mnie prawie cały pęczek)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
- ewentualnie jogurt lub śmietana do zabielenia zupy (ja nie dodaję, bo wolę wersję lżejszą)
Z mięsa, włoszczyzny, listka laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodać poszatkowaną kapustę. Gotować razem kilka minut. Dorzucić posiekany koperek i natkę. Doprawić do smaku (ew. można zabielić śmietaną lub jogurtem). Smacznego :)
Kruche babeczki z budyniem i owocami
- 150g mąki krupczatki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru pudru
- 100g masła
- 1 żółtko
- ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- owoce do dekoracji
Wykonanie:Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło. Składniki rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki (tak jak na kruszonkę). Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto (jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolać 2-3 łyżki zimnej wody). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 3 mm i wyklejać nim foremki, uprzednio wysmarowane masłem (kiedy ciasto nie chce współpracować, podziel je na mniejsze kawałki, każdy z nich osobno rozwałkuj i wyłóż nim foremkę). Spód ciasta można dodatkowo ponakłuwać widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika babeczki pozostawić do całkowitego wystygnięcia (ja piekłam je wczoraj, dziś tylko napełniłam je budyniem). Proszek budyniowy rozrobić ze szklanką mleka. Pozostałe dwie szklanki zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, pogotować jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika. Do ciepłego budyniu dodać masło, zmiksować (dodałam masło do ciepłego budyniu i nic się nie stało, ale jeśli ktoś się boi, może poczekać, aż budyń przestygnie). Gotową masą napełnić babeczki. Ozdobić owocami.
Surówka z pora, marchwi i jabłka
-biała część z dużego pora
- 1 duża marchewka
- pół dużego jabłka lub jedno mniejsze
- kilka łyżek śmietany / majonezu
- sól, pieprz
Por dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Wsypać do miski, posolić i odstawić na kwadrans. W tym czasie obrać marchew i jabłko, zetrzeć je na tarce na dużych oczkach, dodać do pora. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do przegryzienia się. Smacznego :)
Argentyńskie szaszłyki z kurczaka
- 4 piersi z kurczaka
- pół szklanki oleju
- po połowie czerwonej i zielonej papryki (u mnie żółta)
- 2 cebule
- szklanka pomidorów wiśniowych
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pół łyżeczki świeżego oregano (dałam suszone), łyżeczka papryki
Dodatkowo: bambusowe patyczki
Patyczki moczyć przez godzinę. Z oleju, posiekanego czosnku i przypraw przygotować marynatę. Umieścić w niej pokrojone w kostkę piersi kurczaka, marynować przez jakiś czas (u mnie dwie godziny). Papryki pokroić w kostkę, cebule w ósemki. Na patyczki nadziewać naprzemiennie kurczaka, cebulę, papryki i pomidory. Grillować przez 15 - 20 minut.
Stek z kurczaka z ananasem
- 800 g piersi kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 6 ząbków czosnku
- 100 ml syropu z ananasów z puszki
- plastry ananasa z puszki (tyle, ile kawałków mięsa)
- 3 łyżeczki curry
- szczypta chilli
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, olej
Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Z jogurtu, cebuli, czosnku, curry, chilli, soli i soku z cytryny przyrządzić marynatę. Włożyć do niej umyte i lekko rozbite filety. Trzymać w marynacie od 3 do 12 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po przewróceniu na drugą stronę na każdym filecie ułożyć plaster ananasa. Na patelnię wlać syrop ananasowy i dusić pod przykryciem 5-10 minut (ja dodałam syrop ananasowy, dusiłam pod przykryciem 5 minut, po czym przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego, ułożyłam na filetach plastry ananasa i piekłam około 15 minut w 180 stopniach).
BLT Sandwich
- dwie kromki pełnoziarnistego chleba
- kilka plasterków bekonu
- kilka plasterków pomidora
- kilka liści sałaty
- majonez
Kromki chleba zrumienić w tosterze. Bekon smażyć na suchej patelni. Na posmarowanym majonezem toście układać kolejno sałatę, pomidora i bekon. Przykryć drugim tostem. Smacznego :)
Dwukolorowe ciasto bananowo-orzechowe
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- jedno duże jajko
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki zmiksowanych bananów (około 3 duże banany)
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Masło dokładnie utrzeć z masłem, dodać do niego jajko i ekstrakt, ubić. Następnie dodać banany oraz mąkę i dobrze całość wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao, wymieszać i wylać do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Na to wysypać posiekane orzechy, a następnie wylać na całość warstwę jasnego ciasta.Piec około 25 minut (ja piekłam około 40 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Wątróbka drobiowa z jabłkami
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 3-4 duże cebule
- 1-2 kwaśne, twarde ...
BeNat87