przepisy cz. 16.doc

(1089 KB) Pobierz

Kurczak mascarro

 


Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto

Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto
Składniki dla 2-3 osób:


2 filety z kurczaka
250g sera Mascarpone
40 dkg makaronu (np. wstążki)
3 pomidory, 1 cebula,
bazylia (kilka listków do przybrania)
Sos chilli (lub podobny),
pieprz, sól,
pieprz Cayenne
½ cytryny
Oliwa do podsmażania mięsa i cebuli


 

 

Filety kroimy w mniejsze kawałeczki lub cienkie plastry. Dodajemy sól i pieprz czarny i odstawiamy na bok (moim zdaniem nie ma potrzeby dodawać innych przypraw ale jak ktoś lubi…). Cebule kroimy w kostkę. Parzymy i obieramy pomidory, kroimy je w ćwiartki (jeśli duże pomidory w średnią kostkę).


Na patelni podsmażamy kuraka aż się zarumieni. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (oczywiście solimy wodę i dodajemy trochę oliwy). Po usmażeniu zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na później.


Teraz zabieramy się za sos (w międzyczasie czekamy aż zagotuje się woda na makaron). Na tej samej patelni smażymy cebulę na złoto, potem dodajemy do niej pomidory i dusimy ok. 3 – 5 minut (tak aby zrobił się z tego sos). Kiedy pomidory i cebula zamienią się w sos możemy jeszcze nieco odparować (choć w przypadku mięsistych pomidorów nie jest to konieczne). Pamiętamy oczywiście o makaronie – jeśli woda się zagotuje dodajemy do garnka makaron.


Do tak przygotowanego sosu dodajemy ser Mascarpone, pieprz Cayenne, sól, pieprz, sos Chili. Do smaku dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy wg. smaku i mieszamy wszystko powoli aż uzyskamy w miarę jednolity sos. Powinniśmy mieć już gotowy makaron, na który kładziemy kurczaka (nie ma potrzeby podgrzewania).


Mięsko i makaron polewamy sosem z patelni i dekorujemy posiekaną i paroma listkami bazylii. Zapewne powinno podać się to z czerwonym winem, ale nam równie dobrze smakuje z zimnym piwkiem Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto

 

Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto

 

Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto Kurczak mascarro kuchnia wloska przepis foto

 

 

 

 


Sałatka Colesław salatki przepis foto
Sałatka Colesław

 

Składniki (duża porcja dla 4-6 osób):


Sałatka Colesław salatki przepis foto
średnia główka kapusty

dwie duże marchewki

dwie cebule

pół szklanki majonezu

1/3 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

2 łyżki octu

sok z połówki cytryny

sól, pieprz

 

Przygotowanie:
Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieszczamy w misce w której będzie serwowana sałatka.  Dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Szatkujemy kapustę i cebulę, ścieramy marchewki. Wszystkie warzywa mieszamy razem z wcześniej przygotowanym sosem i odstawiamy do lodówki aż się porządnie schłodzi. Serwujemy sałatkę po kilku godzinach. Smacznego!

 

  Sałatka Colesław salatki przepis foto Sałatka Colesław salatki przepis foto Sałatka Colesław salatki przepis foto Sałatka Colesław salatki przepis foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese)

 


Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto

Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto
Składniki (porcja dla 4-5 osób):

500 g mięsa mielonego

2 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

koncentrat pomidorowy

makaron spaghetti

oliwa

przyprawy: bazylia, oregano,

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:
Rozdrabniamy marchewkę. Bardo ważne jest wcześniejsze podsmażenie czosnku na oliwie (uwaga, żeby nie przypalić czosnku!). Na podsmażony czosnek rzucamy mięso mielone i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojona w kostkę cebule i dalej smażymy razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę, mieszamy i dalej smażymy. W trakcie smażenia przyprawiamy bazylią oraz oregano. Podczas smażenia ciągle mieszamy zawartość patelni. Przenosimy podsmażone składniki do garnka. I dodajemy koncentrat. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji, jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy finalnie wg. własnego smaku. Potrawa gotowa. Po nałożeniu sosu kładziemy ser aby się rozpuścił.

 

Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto

 

Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto

 

Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto Spagetti bolońskie (Spaghetti Bolognese) kuchnia wloska przepis foto

 

 

 

 

 

 

 



Roladki cukiniowe z fetą

 

Tym razem grillowa propozycja wegetariańska. Bardzo smaczna przekąska, którą można przygotować na dwa sposoby - z cukinią lub bakłażanem oraz z fetą rozgniecioną, wymieszaną z innymi składnikami nadzienia lub pokrojoną w kostki i panierowaną. W obu wersjach roladki smakują wybornie. Tym razem wypróbowaliśmy je też na gorąco - prosto z grilla i już ostygnięte - prawie na zimo. Te drugie były równie dobre, skąd wniosek, że można je przygotować wcześniej, by podawać razem z innymi daniami gorącymi, co w przypadku grillowania jest zawsze utrudnione.



Składniki:
1 duża cukinia,
ser feta,
listki świeżej mięty,
papryka chili - w proszku lub świeża,
sól i pieprz,
oliwa
 

 


Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posmarować oliwą, lekko posolić i grillować z obu stron.

Ser feta pokroić w kostki. Paprykę, pieprz, posiekaną miętę wymieszać. Kostki serowe posmarować oliwą i obtoczyć w panierce, po czym zawinąć w grillowany plaster cukinii i powstałą roladkę jeszcze raz grillować przez parę minut, aż ser zacznie się topić.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin