Szaszłyki z kurczaka, ogórka i pieczarek
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie i curry, przeplatanego pieczarkami i ogórkiem.
Składniki:1 pierś kurczaka 1 średni ogórek 5 większych pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek sól Marynata do kurczaka: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili
Dodatki: wyciśnięty sok z limonki do skropienia szaszłyków, sałatka z rukoli z SOSEM WINEGRET Wykonanie: Składniki marynaty połączyć. Pierś kuraczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na minimum 6 godzin. Ogórka i pieczarki pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem. Piec w piekarniku w 180℃ przez około 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. Podawać na sałatce z rukoli z sosem winegret. Szaszłyki skrapiać sokiem z limonki.
BeNat87