Chrupiące gofry
składniki:1 szklanka mąki pszennej1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka1/6 szklanki oleju1 jajko osobno biało i żółtkoszczypta soli1 łyżka cukru
dodatki wg upodobań: cukier puder i maliny, dżem morelowy
wykonanie:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie zmiksować z mlekiem, olejem i żółtkiem. Gdy wszystko razem dokładnie zmieszamy odstawić na 10 minut. W tym czasie białko ubić z szczyptą soli i łyżką cukru na sztywną pianę. Mocno rozgrzać gofrownicę. Pianę przełożyć do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać nie używając miksera. Wlewamy do gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy do zarumienienia.
faworki kruche nieprawdopodobnie
Składniki
- 6 żółtek;- 6 łyżek gęstej tłustej śmietany; - 3-4 szkl. mąki pszennej;- 1 łyżka spirytusu;- szczypta soli;
- cukier puder do posypania;- 1 kg tłuszczu do smażenia (ja używam Planty);- 2 surowe ziemniaki.[porcja na dwa wielkie kopiaste talerze]
Na stolnicę przesiać 2 szklanki mąki, posolić, zrobić dołek, wbić żółtka i śmietanę, dodać spirytus. Zagnieść twarde elastyczne ciasto podsypując pozostałą przesianą mąką (ile się wgniecie).Z ciasta uformować kulę i wybić ją wałkiem (po prostu uderzać) dopóki po przekrojeniu nie będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1-2 godziny. Z ciasta odcinać niewielkie kawałki (pozostałą część trzymać pod przykryciem), BARDZO cienko wałkować, pociąć radełkiem na pasy o szerokości ok. 3 cm, a następnie na romby długie na ok. 10 cm. Pośrodku każdego kawałka zrobić nacięcie i przewlekać faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo gorącym głębokim tłuszczu w towarzystwie kawałka surowego ziemniaka (zapobiega przypalaniu się tłuszczu, a potem można zjeść fryteczki). Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.UWAGA! Te faworki są tak kruche, że mogą się połamać już przy przekładaniu na talerz.SMACZNEGO!!!
BeNat87