Desery.doc

(339 KB) Pobierz



Chrupiące gofry

składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/6 szklanki oleju
1 jajko osobno biało i żółtko
szczypta soli
1 łyżka cukru

 

dodatki wg upodobań: cukier puder i maliny, dżem morelowy

 

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie zmiksować z mlekiem, olejem i żółtkiem. Gdy wszystko razem dokładnie zmieszamy odstawić na 10 minut. W tym czasie białko ubić z szczyptą soli i łyżką cukru na sztywną pianę. Mocno rozgrzać gofrownicę. Pianę przełożyć do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać nie używając miksera. Wlewamy do gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy do zarumienienia.

 


ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
faworki kruche nieprawdopodobnie


Składniki

- 6 żółtek;
- 6 łyżek gęstej tłustej śmietany;
- 3-4 szkl. mąki pszennej;
- 1 łyżka spirytusu;
- szczypta soli;

- cukier puder do posypania;
- 1 kg tłuszczu do smażenia (ja używam Planty);
- 2 surowe ziemniaki.

[porcja na dwa wielkie kopiaste talerze]

 

Na stolnicę przesiać 2 szklanki mąki, posolić, zrobić dołek, wbić żółtka i śmietanę, dodać spirytus. Zagnieść twarde elastyczne ciasto podsypując pozostałą przesianą mąką (ile się wgniecie).
Z ciasta uformować kulę i wybić ją wałkiem (po prostu uderzać) dopóki po przekrojeniu nie będą widoczne pęcherzyki powietrza.



Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1-2 godziny. Z ciasta odcinać niewielkie kawałki (pozostałą część trzymać pod przykryciem), BARDZO cienko wałkować, pociąć radełkiem na pasy o szerokości ok. 3 cm, a następnie na romby długie na ok. 10 cm. Pośrodku każdego kawałka zrobić nacięcie i przewlekać faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo gorącym głębokim tłuszczu w towarzystwie kawałka surowego ziemniaka (zapobiega przypalaniu się tłuszczu, a potem można zjeść fryteczki). Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

UWAGA! Te faworki są tak kruche, że mogą się połamać już przy przekładaniu na talerz.
SMACZNEGO!!!







Zgłoś jeśli naruszono regulamin